Кинези граде термоелектрану

ГАЦКО │ До краја године почињу радови на изградњи нове термоелектране у Гацку, сазнају „Новости“. Градњу у потпуности финансира угледна Кинеска банка која ускоро треба да одлучи која од три њихове фирме треба да добије посао. Радови су процењени на 500 до 600 милиона евра, а пројектовано је да трају пет година. На градилишту ће бити ангажовано око 1.000 радника, од чега 400 из Српске – открио је за „Новости“ Срђан Миловић, директор ТА Гацко.

Данашња термоелектрана у Гацку направљена је осамдесетих година са инсталисаном снагом од 350 мегавата. Она производи 30 одсто енергије у РС, али је на свом технолошком измаку. Нова ТА треба да је замени за пет година и да новим технологијама Гачанима донесе чистији ваздух и здравије окружење. Степен искоришћености енергије у старој ТА је 30 одсто, док нова технологија доноси степен искоришћености од 42 одсто, што је у складу са највишим светским енергетско-еколошким стандардима. Степен енегретске ефикасности нових постројења је за 60 одсто већи, него код старе електране.

Република Српска може добро да живи само од енергетике – говори Срђан Миловић. – Ово су први озбиљни капацитети који ће да се граде у нашој држави и који осигуравају и енергетску и политичку независност и економски опстанак РС. Подједнако је важно што и наша држава овим пројектом излази на „кинески пут свиле“ и стаје уз раме Србији, где су кинески инвеститори већ узели Железару, граде пругу за Будмимпешту, спремају се за РТБ Бор…

Народни посланик РС истиче да следећи корак код развоја енергетског сектора Српске треба да буде обједињавање енергетских ресурса Београда и Бањалуке. Према његовом мишљењу, то је најрационалнији и најсигурнији пут развоја двеју држава, чији су природни и рудни ресурси потпуно компатибилни.

БРОЈКЕ

* 1.000 радника биће ангажовано на овом градилишту

* 400 радника на овим пословима биће из РС

* 42 одсто искоришћености нове технологије

– Рачуница је ту проста – говори Миловић. – За јануарских хладних дана из вишкова енергије продате на светском тржишту, само из Гацка остварен је вишак у буџету од 25 милиона евра. Цена струје отишла је на 32 до 35 евроценти по киловату, док је потрошач у РС плаћа по шест. Средња цена струје у Аустрији је 20 евроценти и то говори да производимо најјефтинију енергију од које може да се добро живи. Са нашом ценом струје привредници имају већу шансу да производе и опстану на тржишту. Странци опет имају мотив да дођу и у РС отварају своје производне капацитете, јер им је енергија јефтина.

На Гатачком пољу, резерве угља се процењују на 200 милиона тона. Око 105 милиона тона је рентабилан ресурс и гарантује новој ТА „гориво“ за више од 40 година експолатације, колико је и век нове електране – вели Миловић. Предност Гацка је што постоји 40-годишње искуство производње струје и обучен кадар. Данашња ТА исплаћује сваког месеца плате у висини од 50 милиона КМ, а кроз буџет и ренте још толико.

ВЕЛИКИ ПОТЕНЦИЈАЛИ

– „БУК Бијела“ и „Дубровник 2“ на Требјеси су хидропотенцијали за које постоји велико интересовање инвеститора и РС мора пуним капацитетом да крене у изградњу ових електрана – говори Миловић. – Средњи ток Дрине такође је перспективан и ако енергетски сектор удружимо са Србијом, то ће бити стратешка ствар за две државе. Наравно, Босна и Неретва пружају велики потенцијал за прављење струје и чини се да најзад имамо озбиљне инвеститоре, заинтересоване да граде.

ЕНЕРГЕТСКИ ЛОБИЈИ

УКУПНИ енергетски потенцијал РС данас износи око 1.000 мегавата струје, што је, како објашњава саговорник „Новости“, производња једне нуклеарне електране у Француској. Миловић додаје да и од ових 1.000 мегавата РС може да живи, али и да су велики енергетски лобији заинтересовани да „овладају“ српским ресурсима.

– И у РС је стигло упутство из Европе да се морамо окренути соларној енергији, односно ветрогенераторима, због еколошких разлога – прича директор. – Цена прозводње зелене струје је око 23 евроцента по киловату, па ту скупу струју „морамо да пегламо“ из зарађеног кроз произодњу из хидро и ТА потенцијала.

Вечерње новости