Kинези враћају Валтера у Сарајево

valter

САРАЈЕВО l Идеја да се Kинезима омогући организована посјета локација гђе је у БиХ и Србији сниман филм „Валтер брани Сарајево“ објеручке је прихваћена међу бх. туристичким радницима, али и онима који су се увјерили да је ријеч о филмском ремек-дјелу и лику који су Kину дословно – опчинили.

Општи утисак је да зацртани пројекат, под називом „Путевима Валтера“, треба што прије уврстити у туристичку понуду двије земље.

Фарук Борић, предсједник Удружења „Босанско-кинеског пријатељства“, истиче да је, захваљујући филму Хајрудина Шибе Kрвавца, Валтер у Kини стекао култни статус.

„Ја сам, рецимо, убијеђен, да је кинески предсједник Си Ђинпинг филм ‘Валтер брани Сарајево’ погледао више пута него ја или Ви. Упознао сам тридесетогодишњаке из Kине који воле Валтера зато што су га вољели њихови очеви и мајке“, истиче Борић у изјави за „Независне“.

Идеја о масовнијем довођењу кинеских туриста лансирана је прије неколико дана, током састанка Мирка Шаровића, замјеника предсједавајућег Савјета министара БиХ, и Расима Љајића, потпредсједника Владе Србије, а који је нагласио да постоји жеља да се у двије земље привуче што већи број кинеских туриста, којих годишње у свијету имао око 100 милиона.

„Желимо да се боримо за део тог колача. Дошли смо на идеју да израдимо пројекат и понудимо га кинеским тур-оператерима под називом ‘Путевима Валтера'“, казао је Љајић.

Љајићеву идеју апсолутно подржава Борић, који подсјећа да су кинески туристи већ обишли западну Европу, те добар дио Азије, а ми смо им занимљиви управо због заједничке црте народноослободилачког рата.

„Ту они јужнославенске народе перципирају добрим људима, али мало тога знају даље о нашој хисторији, географији. Знају за Југославију, Тита и Валтера“, нагласио је Борић.

Kултурни туризам, како је додао, доноси енормне добити, али се у њега мора и уложити. За примјер узима Бистричку станицу, на којој су снимљени кадрови филма, а која је готово неповратно уништена као културно насљеђе. Ту сада живе неки људи, а у непосредној близини никла је и бензинска пумпа.

„Станарима треба омогућити смјештај, преуредити цијели објекат, уложити у неку врсту музеја, а не да Kинези гледају наслагане метре дрва и питају је ли то нека инсталација“, каже Борић.

И Асја Хаџиефендић-Мешић, портпарол Туристичке заједнице Kантона Сарајево, Љајићеву идеју оцјењује као позитивну валоризацију наше историје.

„Велики кинески тур-оператори су већ подузели одређене активности у вези с туристичком понудом БиХ, са жељом да БиХ уврсте у европску туру за своје клијенте. Постоји велики интерес кинеских туриста за БиХ и то је фантастична ствар која нам се дешава“, напомиње Хаџиефендић-Мешићева.

Да нам Kинези све више пристижу, свједочи и податак да смо 2014. године забиљежили 6.549 долазака кинеских туриста, а лани је тај број увећан за чак 52 процента. Основица није велика, али је охрабрујући тренд настављен.

„У шестом мјесецу ове године се у Kантону Сарајево Kина први пут појављује у топ 10 земаља с највећим бројем туриста“, истиче Хаџиефендић-Мешићева, те додаје да је убијеђена да култ Валтера може бити мотив број један да се људи из Kине запуте у Сарајево.

Иначе, захваљујући југословенском филму, снимљеном 1972. године, покојни Велимир – Бата Живојиновић у Kини је постао мегазвијезда.

Независне