Кирби: САД за улазак Косова у УН

053300
БЕОГРАД | Нормализација односа Београда и Приштине подразумijева чланство Косова у УН, изјавио је амбасадор САД у Србији Мајкл Кирби.
„Не тражимо да Србија призна независност Косова, већ нормализацију односа Београда и Приштине. Шта ће та нормализација на крају тачно значити, на Европској унији је да дефинише, али, по нама, то укључује и чланство Косова у УН“, рекао је Кирби за „Вечерње новости“, одговарајући на питање да ли ће признавање независности КиМ бити крунски услов за чланство Србије у Унији.

Кирби, који крајем јануара завршава мандат у Београду, за „Новости“ поручује да је у посљедње четири године Србија напредовала, економски и политички, и у дијалогу са Косовом, односима са сусједима.

На констатацију листа да поједини српски званичници поручују да је чланство Косова у УН неприхватљив услов, Кирби је подсјетио да Западна Њемачка никад није признала Источну Њемачку, а она је била у УН.

На питање хоће ли захтјев да Приштина добије столицу на Ист Риверу бити дио правно обавезујућег споразума који ЕУ захтијева на крају процеса нормализације, Кирби је одговорио да САД само асистирају у том процесу који води ЕУ, и у овој фази ни на чему не инсистирају.

„САД су признале Косово, али то је питање за ЕУ, гдје пет држава то није учинило. Правно обавезујући споразум је један у низу папира који Београд и Приштина потписују. То сте већ чинили, у априлу 2013, августу 2015. године.

Упитан хоће ли блиски односи Србије са Русијом бити велика препрека на путу ка ЕУ и хоће ли јачати притисци на Београд да уведе санкције Москви, амерички амбасадор је рекао да се нада да ће се прије тога створити услови да санкције буду укинуте.

„Можете имати односе са Русијом, али треба разумјети њихову природу. Људи овдје мисле да је Русија, а не ЕУ, најважнији економски партнер Србије. Према подацима важих институција, а које је објављивала ваша штампа, од Русије сте добили нула динара неповратних донација. Ми смо вам дали милијарду долара донација, а нико не каже да сте од нас добили било шта осим бомби. Треба сагледати реалност, а не живјети у митовима“, истакао је Кирби.
Танјуг