Kiša potopila novosadske ulice

20150525083155_306823
NOVI SAD | Velika količina kiše koja je pala izazvala je značajne probleme u saobraćaju, kaže Aleksandar Vukovac iz Javnog-komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“.
Prema njegovim riječima, problema ima na više lokacija u gradu gdje je došlo do pojave uličnih bujica.

On je istakao da se sve ekipe tog preduzeća nalaze na terenu i da uz korišćenje kompletne raspoložive mehanizacije pokušavaju da otklone nastale probleme.

„Glavni razlog zbog kog je došlo do zadržavanja vode na gradskim ulicama je izuzetno velika količina padavina koja je za vrlo kratak vremenski period donela ogromnu količinu vode koju kanalizaciona mreža ne može da primi u tako kratkom roku“, rekao je Vukovac.

Prema njegovim riječima sve pumpe rade punim kapacitetima i nije bilo nikakvih iskakanja u njihovom radu koje bi eventualno uzrokovalo stvaranje uličnih bujica, već je, kako je ponovio, glavni i jedini razlog ogromna količina padavina koju kanalizaciona mreža nije u stanju da primi.

Vukovac je objasnio da je kanalizaciona mreža u Novom Sadu projektovana na način kao što je projektovana i u svi drugim većim gradovima Evrope, dodajući da bi se vjerovatno i u tim gradovima desila ista situacija kada bi imali toliko padavina u tako kratkom vremenu.

„Kada padavine malo oslabe ekipe JKP ‘Vodovod i kanalizacija’ će prvo raditi na sredjivanju najvećih saobraćajnica u gradu, a paralelno sa tim radiće i na raščišćavanju slivnika jer kada se voda povlači ona sa sobom nosi mulj i smeće koje začepljava slivnike, a to začepljenje može doneti mnogo ozbiljnije probleme nego što su ovi nastali zbog nemogućnosti prijema tolike količine vode“, istakao je Vukovac.

Govoreći o problemima koje je kiša donela stanarima pojedinih zgrada i kuća u čije podrume i prizemlje je voda prodrla, Vukovac kaže da ekipe JKP „Vodovod i kanalizacija“ ne mogu samoinicijativno da ulaze u zgrade i kuće bez naloga inspekcije.

Najveće probleme kiša je napravila u Ulici Kornelija Stankovića gdje je došlo do prave male poplave, a slično je i u Kisačkoj ulici, gdje je ulična bujica zarobila nekoliko automobila.

U nekoliko zgrada u Ulici Vase Stajića voda je prodrila u podrume i prizemlja, pa je tamo iz preventivnih razloga čak isključena struja.
Agencije