Ko će prije do većine u Republici Srpskoj?

346241_1
BANJALUKA | Igor Radojičić napustio je Klub poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini, ali ostaje u stranci. Za sada ne želi da otkriva kako će djelovati u parlamentu. U međuvremenu, u toku je prava trka za prikupljanje dovoljno poslanika za većinu u skupštini. Saznajemo – u ovom trenutku većinu nema niko. Savez za promjene najavljuje da će uskoro imati obezbijeđenu većinu i da će da sruši Vladu Republike Srpske.

Ko ima većinu u skupštini – pitanje je od milion dolara. Najvjerovatnije je da je za sada nema niko. Dodatnu pometnju na ionako nejasnu situaciju izazvao je Igor Radojičić koji je ozvaničio da je napustio Klub SNSD-a u Narodnoj skupštini.

Bivši predsjednik skupštine jasno je stavio do znanja da nije saglasan sa mnogim stvarima i sa mnogim ljudima u SNSD-u. Ostaje u stranci iako je vidno nezadovoljan. Nije odgovarao na pitanja kakva će biti njegova uloga u aktuelnoj ili formiranju eventualne nove skupštinske većine.

U međuvremenu traju pregovori na svim stranama u pokušajima da se obezbijedi skupštinska većina. Da aktuelna vlast nema većinu, jasan je pokazatelj da nema nastavka 4. redovne sjednice parlamenta, koji je očekivan u utorak, 2 juna. Predsjednik parlamenta najavio je sjednicu Skupštine tek za 23. jun.

Saznajemo – aktuelna koalicija, predvođena SNSD-om, u ovom momentu može računati na podršku najviše 37 ili 38 poslanika, ali taj broj je podložan promjeni od dana do dana. Izmedju dvije vatre, nakon što su se Šukalovi „naprednjaci“ priklonili Savezu za promjene, saznajemo, plivaju poslanici Srpske radikalne stranke, Ilija Stevančević, čak i jedan poslanik socijalista. Kako BN saznaje, Savez za promjene je u Doboju obavio razgovore sa dvojicom poslanika vladajuće koalicije. Dragan Čavić ne krije da je cilj Saveza za promjene obezbijediti većinu u Skupštini.

Na sastanku lidera vladajuće koalicije pokušaje opozicije da oformi novu većinu nazvali su izdajom, projektovanim u Sarajevu. Pokušaj smjene vlasti nazivaju pokušajem urušavanja institucija Srpske. Milorad Dodik tvrdi da je aktuelna većina stabilna.

Marko Pavić je održao sastanak i sa Adamom Šukalom, od koga je primio poziv da se koalicija Centra prikloni Savezu za promjene i sruši većinu SNSD-a. Saznajemo – za sada Pavić nije odgovorio ništa konkretno.

Ko će obezbijediti potrebnu većinu znaće se ne toliko na nastavku četvrte redovne sjednice već zvanično tek na petoj, kada bude održana. Pojedine informacije govore da bi peta redovna sjednica parlamenta mogla biti održana tek u septembru, a ne odmah nakon nastavka četvrte upravo zbog činjenice da vladajuća koalicija nije sigurna u broj poslanika na koje može da računa. Ukoliko u medjuvremenu ne bude posebne sjednice.

BN TV