Ко је био уз Србију, а ко за самопроглашено Косово

Познат коначан списак земаља које су јуче гласале против пријема самопроглашеног Косова у Интерпол, као и оних које су биле уздржане.

Подсјетимо, о пријему самопроглашеног Косова у Интерпол гласало се јуче на Генералној скупштини Интерпола у Дубајиу. Прво се гласало у првом кругу, затим је одређена пауза, па је услиједио и други круг.

Пауза је искоришћена како би приштинска делегација покушала да смањи број присутних делегација у сали пред други круг гласања. Српски представник, министар Небојша Стефановић, оштро се томе успоротивио, позивајући се на правила и статит Интерпола, у ком одређивање паузе током гласања не постоји, али су се предсједавајући Генералном скупштиноим Интерпола о то оглушили.

У цифрама то изгледа овако: У првом кругу „за“ пријем самопроглашеног Косова у Интерпол гласало је 76 земаља, 56 је било протв, а 22 уздржане. Укупно: Гласале 154 земље.

Други круг изгледа мало другачије: Гласало укупно 135 земаља, „за“ је било 68, против 51, уздржаних 16.

Данас је познат и списак земаља које су подржале Србију, односно које су гласале да се самопроглашено Косово не прими у Интерпол, а тај списак пренијели су београдски медији.

Наиме против пријема самопроглашеног Косова гласале су: Јужноафричка Република, Ангола, Аргентина, Азербејџан, Бјелорусија, Боливија, БиХ, Боцвана, Бразил, Камбоџа, Камерун, Чиле, Кина, Кипар, Конго, Куба, Еритреја, Шпанија, Грчка, Гренада, Гвинеја, Екваторијална Гвинеја, Соломонска острва, Индонезија, Ирак, Иран, Кенија, Киргистан, Лаос, Либан, Малезија, Мароко, Маурицијус, Мексико, Молдавија, Монголија, Мозамбик, Мјанмар, Намибија, Непал, Уганда, Перу, Филипини, Доминиканска Република, ДР Конго, Румунија, Русија, Србија, Судан, Сирија, Тунис.

Према за сада незваничним информацијама уз Приштину су, између осталих били: Црна Гора, Словенија, Хрватска, Македонија и Бугарска.

Мађарска је била уздржана.

Б92