Ко не плати порез – остаје без имовине

3815933_1

БАЊАЛУКА │ Пореска управа Републике Српске упозорила је обвезнике пореза на непокретности који нису измирили обавезе за три претходне године да без одлагања изврше уплату утврђеног износа пореског дуга.

Како су навели, против пореских обвезника, који нису измирили обавезе у року и на начин утврђен Законом о порезу на непокретности, Пореска управа Републике Српске ће предузети мјере принудне наплате, извршењем на новчаним средствима, односно на покретној и непокретној имовини дужника.

Према њиховим ријечима, доспијеће плаћања прве рате овог пореза је 30. јун ове године и не може бити мања од половине износа са пореског рачуна, док се друга рата до комплетног износа треба уплатити најкасније до 30. септембра 2016. године.

Иначе, у Српској се од почетка ове године биљежи пад наплате по основу пореза на непокретност, па је тако у прва три мјесеца наплаћено 2,8 милиона КМ, што је за седам одсто мање у односу на исти период прошле године.

Представници општина и градова у Српској истичу да је генерално за све локалне заједнице порез на непокретност веома битна ставка, али и да им је свака марка важна с обзиром на низ проблема с којима се сусрећу.

Поред тога, они наводе да је у неким општинама у земљама окружења то чак и главни изворни приход локалне заједнице. Мићо Мићић, предсједник Савеза општина и градова Републике Српске и градоначелник Бијељине, рекао је да Бијељина има добру наплату овог пореза и наглашава да им је он по наплати један од бољих пореза, тако да су задовољни по том питању.

„То је вјероватно зато што су људи сами пријавили и рекли себи, боље да плаћам редовно, него да дође неко да ме провјерава“, рекао је Мићић.

Међутим, он је истакао да нису баш задовољни обухватом и евиденцијом, односно да нису пријављене све непокретности које би требало да буду.

„Мислимо да то није довољно опорезовано, поготово што је тај порез доста коректан, у смислу да има социјалну компоненту, гдје четворочлана породица до 80 квадрата непокретности не плаћа ништа“, рекао је Мићић и додао да на овоме треба више радити, направити бољу евиденцију, а самим тим и реалнију слику и обухват.

Коментаришући пад прихода од пореза на непокретности у Српској у прва три мјесеца ове године, Мићић је рекао да је узрок тога генерално криза.

„Проблем је у томе што људи немају пара, па оно што не морају платити одмах и не плате“, закључио је Мићић.

Из Пореске управе Републике Српске су обавијестили пореске обвезнике да је у току достављање пореских рачуна за порез на непокретности за ову годину на пријављене адресе власника непокретне имовине у Српској.

„Порески обвезници који не заприме порески рачун за ову годину путем овлаштеног достављача – поште, исти могу подићи на шалтерима Пореске управе, односно подручним јединицама којима припадају“, наводе из Пореске управе Републике Српске.

С обзиром на то да све општине још нису доставиле неопходне податке за издавање пореских рачуна за 2016. годину, из Пореске управе Републике Српске наводе да су за штампање прво припремљени порески рачуни за општине које су на вријеме доставиле све потребне податке.

Независне новине