Ko „pušta“ Tuš?

320926_1
SARAJEVO | Spoljnotrgovinska komora BiH upozorila je danas da Tužilaštvo BiH nije preduzelo nikakve mjere kako bi spriječilo da u preduzeću „Tuš Trade“ Bihać bude pokrenut stečajni postupak, koji bi onemogućio da domaći dobavljači od ove slovenačke firme naplate više od 20 miliona maraka potraživanja.
Oni su zato apelovali na Tužilaštvo BiH da hitno reaguje po pitanju prijedloga za uvođenje privremene mjere zamrzavanja imovine, zabrane rada i bilo kakvih statusnih promjena u firmama „Tuš“ i „Tuš Trade“ iz Bihaća.
Naime, u firmi „Tuš Trade“ iz Bihaća, koja je poslovala u okviru slovenačkog trgovačkog lanca „Tuš“, a koja se u oktobru prošle godine povukla sa bh. tržišta, ranije je imenovan privremeni stečajni upravnik i u toku su popisi zatečenih zaliha.
Nezvanično, početkom sljedeće sedmice kompletiran izvještaj će biti dostavljen nadležnim instancama, nakon čega će biti poznata sudbina ovog preduzeća, ali i potraživanja domaćih privrednika.
U STK BiH juče su kazali da je tokom svog poslovanja u BiH preduzeće „Tuš Trade“ napravilo i ostavilo ogromna dugovanja prema domaćim dobavljačima i proizvođačima kao i prema državi BiH, koja se kreću u iznosu većem od 20 miliona maraka, pokušavajući se pri tome nekorektno povući sa bh. tržišta i na taj način ostaviti višemilionski dug.
Nakon što su bile iscrpljene sve metode i pokušaji bh. preduzeća da kroz uobičajene poslovne i pravne aktivnosti naplate svoja potraživanja, iz STK BiH su rekli da je podnesena krivična prijava protiv Mirka Tuša, Milan Mlinara, Branka Cokana, Vida Habjana, kao i protiv njihovih poduzeća u BiH – „Tuš“ Bihać i „Tuš Trade“ Bihać zbog „osnovane sumnje za pokušaj privrednog kriminala i prevare u privrednom poslovanju“.
„Prilikom podnošenja krivične prijave, 24. oktobra prošle godine, od Tužilaštva BiH zatraženo je da se sprovede hitna privremena mjera zamrzavanja imovine, zabrana rada, te bilo kakvih statusnih promjena, za ‘Tuš’ i ‘Tuš Trade'“, rekli su iz STK BiH i dodali da je nakon podnošenja prijave, jedno od prijavljenih pravnih lica podnijelo zahtjev za pokretanje stečajnog postupka kod Opštinskog suda u Bihaću.
Isti sud je, po tom zahtjevu, imenovao privremenog stečajnog upravnika u preduzeću „Tuš Trade“ koji treba da podnese sudu izvještaj o stanju u preduzeću i utvrdi postoji li razlog za otvaranje stečajnog postupka.
Kako su naveli, potom je krajem novembra prošle godine podnijeta urgencija Tužilaštvu BiH da se obustavi sprovođenje bilo kakvog stečajnog postupka, a to je predloženo i u krivičnoj prijavi.
„Do današnjeg dana, Tužilaštvo BiH još nije reagovalo, odnosno preduzelo bilo kakve zaštitne mjere po podnesenim zahtjevima“, rekli su danas iz STK BiH.
Sa druge strane, Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH, rekao je danas da u Tužilaštvu BiH postoji predmet koji se odnosi na preduzeće „Tuš Trade“ i da je predmet u radu, te da više detalja ili informacija ne mogu davati.

Nezavisne novine