Ko su 12 kapitalaca u Remetincu?

321773_1
ZAGREB | Bilo da su bili birani na izborima za parlament ili lokalnu vlast, ili da su bili izabrani od vlade za odgovorna mesta u državnim firmama, 12 funkcionera koji su do skora uživali poverenje naroda i vlasti danas se nazivaju „kapitalcima“ iz prestoničkog zatvora Remetinca.
Naime, reč je o najpoznatijim stanovnicima zatvora koji su boravili u pritvoru od 2009. godine godine do danas, a dokazane su im ili se još dokazuju milionske malverzacije.Svakako najveći „kapitalac“ Remetinca je Ivo Sanader koji je kao bivši premijer i šef Hrvatske demokrtaske zajednice (HDZ) dobio osam i po godina zatvora za ratno profiterstvo.
Sanader je već pravosnažno osuđen u slučajevima Hypo i Ina-MOL, a zajedno sa svojom bivšom strankom i nekoliko njenih zvaničnika nepravosnažno i zbog izvlačenja državnog novca i punjenja HDZ-ovog crnog fonda preko agencije Fimi medija.Sudi mu se zbog primanja mita u slučaju Planinska, u julu bi trebalo da počne novo suđenje u slučaju HEP-Dioki, a čeka ga i nepotvrđena šesta optužnica kojom se tereti da je oštetio HEP podstičući tadašnju upravu da šibenskom TLM-u i mostarskom Aluminiju prodaje struju ispod tržišne cene.Od subote se nalazi u Kliničko-bolničkom centru Zagreb – Rebro, zbog srčanih problema.
Drugi na listi „kapitalaca“ iz Remetinca je bivši čelnik Hrvatske privredne komore Nadan Vidošević kome se na teret stavlja afera Remorker, zbog koje je bio u višemesečnom pritvoru. Na čelu Komore bio je od 1995. godine, a bio je i predsednik Hajduka, župan, predsednički kandidat i predsednik Uprave Kraša.Od poznatih nekretnina poseduje porodičnu kuću u Zagrebu, imanje sa šumom u Gorskom kotaru, turistički objekat u Omišu, zemljište u Medulinu, šumsko i poljoprivredno zemljište u Pisarovini, zemljište u Kupresu u BiH, a poznat je i po skupocenoj zbirci umetnina.Jedan od bivših „stanara“ Remetinca je i Ivan Mravak koji se tereti za ogromnu štetu zbog prodaje jeftine struje šibenskom TLM-u i mostarskom Aluminiju.
Već je pre nagodbom dobio godinu i po dana zatvora priznajući da je 2007, po nalogu tadašnjega glavnog blagajnika HDZ-a Mladena Barišića, za stranku pribavio značajunu dobit.Nevenka Jurak, Mladen Barišić i Branka Pavošević vežu se za najveću korupcijska afera u Hrvatskoj – Fimi medija, odnosno za izvlačenje oko 10 miliona evra iz državnih preduzeća i institucija preko privatne marketinške agencije „Fimi medija“.Barišić je dobio tri godine zatvora, Pavošević godinu i po, a Nevenka Jurak dve godine zatvora.
Sledeći na spisku je Josip Protega koji je bio na čelu Hrvatske poštanske banke, a afera bankomat bila je „teška“ 255 miliona kuna (oko 31 milion evra). I Protega je proveo mesece u Remetincu.Rober Ježić bivši je šef Diokija i bivši vlasnik dnevnika „Novi list“, pravosnažno osuđen u poznatom slučaju INA-MOL prema kojem je u državnu kasu trebalo da vrati pet miliona evra…
Damir Polančec bivši je potpredsednik Vlade Hrvatske i ministar privrede, rada i preduzetništva u vladama Sanadera i premijerke Jadranke Kosor. Dobio je deset meseci zatvora za izradu nepotrebne studije, kao i za aferu Reflektori.USKOK ga je teretio da je organizovao zločinačku organizaciju koja je raznim deoničarskim transakcijama koprivničku Podravku oštetila za oko 400 milijuna kuna (više od 53,5 miliona evra).
Bivša sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić Merzel još je jedna bivša stanovnica Remetinca, osumnjičena za više krivičnih dela zlopotrebe položaja i ovlašćenja, falsifikovanje službene isprave, primanje mita i pranje novca.Bivši gradonačelnik Varaždina Ivan Čehoka tereti se da je zajedno s preduzetnikom Davorom Pataftom oštetio grad Varaždin za oko 3,7 miliona evra.Poslednji u nizu „kapitalaca“, ne manje važan, je aktuelni stanovnik zatvora i jedan od napoznatijih hrvatskih političara, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, koga USKOK tereti za niz koruptivnih (ne)dela i u pritvoru bi mogao ostati i do godinu dana zbog velikog broja svedoka u slučajevima koje treba rasvetliti.
Blic