KOD KNEZA NA BALU: U Dučićevom Trebinju kultura prepoznata kao razvojna šansa

TREBINJE │ U pozorišnoj sali Kulturnog centra večeras je održana svečana akademija „Kod kneza na balu“, centralni program 51. „Dučićevih večeri poezije“, tradicionalne svetkovine stiha posvećene najznamenitijem Trebinjcu, pjesniku Jovanu Dučiću.

U pozdravnoj besjedi u ime domaćina, gradonačelnik Trebinja Luka Petrović je istakao da je ovaj grad, zahvaljujući između ostalog i svom najpoznatijem sugrađaninu – Jovanu Dučiću, danas na dobrom putu da i u širim evropskim okvirima predstavlja mjesto koje je izazovno i u okviru samog kulturnog menadžmenta izuzetno atraktivno i konkurentno.

On je rekao da je koncept koji je u svoje razvojne planove stavio kulturu u red najvećih šansi koja oplemenjuje ljudske živote u Trebinju primijenjen kroz projekat „Trebinje – grad kulture“, čime su oborene sve ranije teze da se ulažući u kulturu gubi samo vrijeme, novac i razvojni tempo.

„Mi smo u Trebinju pokazali da kultura može da bude osnova za intenzivan ekonomski razvoj u turizmu i njegovim pratećim sektorima“, naveo je Petrović.

On je dodao da je trebinjski kulturni koncept počeo sa Dučićem, teče sa Dučićem i nastaviće se sa Dučićem, koji je svojim životom i umjetničkim djelom probudio jedan novi senzibilitet i na najljepši način otvorio perspektive za koje se nije ni slutilo da postoje.

Petrović je naveo da kroz kulturu Trebinje doživljava i svoj urbani i turistički razvoj, što dokazuju činjenice da se vodi računa i o najmanjem komunalnom projektu, koji su direktna investicija u razvoj i za koje troškovni parametri ne postoje.

„Niko sa sigurnošću ne može da predvidi kakav razvojni tempo možemo da očekujemo u narednom periodu – jer su naši kapitalni projekti u turizmu od Trebinja napravili grad koji je spoznao, oblikovao i brojnim poslovnim ljudima ponudio nove mogućnosti i još veće izazove“, poručio je Petrović.

U besjedi o pjesniku, prof. dr Boško Suvajdžić kazao je da je njegov Dučić – pjesnik „strašne međe“ i slutnje, mutnih senzacija i nerazjašnjenih nemira u čovjeku, pjesnik erupcije boja i muzike, dubrovačke otmenosti i ljepote francuske dikcije, ali i pjesnik hrabrosti – da se voli svoj narod, svoja zemlja i crkva, reda, harmonije i progresa u kulturnom pismu naroda koji za red, harmoniju i progres odviše ne mari.

„Dučić nas opominje. Stoga nam je nekad odveć hladan i dalek. Dučićevo djelo, pa i ove večeri poezije u Trebinju, predstavlja ono fino, filigransko tkanje koje jednom narodu i njegovoj istoriji obezbjeđuje dubinu kulturnog pamćenja. A bez te dubine kulturnog pamćenja – nisu mogući ni narod ni njegova istorija“, poručio je Suvajdžić.

U umjetničkom programu svečane akademije nastupili su Hor AKUD „Lola“ iz Beograda, dramski umjetnici Biljana Đurović, Nebojša Kundačina i Srđan Karanović, vokalni i solisti baleta Aleksandra Stamenković, Snežana Berić, Bojana Žegarac i Milan Rus, uz klavirsku pratnju Nevene Živković i domaći duet Božidar Vučur i Marija Ninković.

R.S.