Koha ditore: Islamisti otvaraju vrtiće i škole na Kosovu

20150519125547_305966PRIŠTINA | Obdaništa, škole i sumnjivi studentski domovi se finansiraju iz fondova nevladinih organizacija na Kosovu u sprezi sa islamskim ekstremistima i teroristima, piše „Koha ditore“, pozivajući se na na izvještaj jedne inostrane obavještajne službe.
U tekstu pod naslovom „Investicije islamskih ekstremista u obrazovanju na Kosovu“ se kaže da se to odvija uz dozvolu kosovskih institucija.
U izvještaju inostrane obavještajne službe, do kojeg je došao dnevnik, govori se o aktivnostima 50 nevladinih organizacija i 11 lica koji su najviše širili vjerski islamski ekstremizam.
Kosovo se u tom izvještaju predstavlja kao „kolijevka“ vjerskog uticaja još od predškolskih ustanova.
Obdanište „Cvijeće dana“ u Prištini je jedno od njih. Njen vlasnik Driton Madzuni ima jake veze sa Hasanom Abazijem jednim od rukovodioca 7. brigade muhadžedina u Bosni. Na čelu finansija se nalazi Hašan Ali Al Saraj, porijeklom iz Iraka, navodi list.
Funkcionisanje obdaništa i škola kao i sumnjivih domova studenata, koji imaju veze sa terorističkim organizacijama, je dozvoljeno od strane Ministartsva obrazovanja, konstatuje list navodeći da obdanište „Cvijeće dana“ ima licencu od 2006. godine.
„Mnoge organizacije i NVO koje su bile instalirane na Kosovu nakon rata 1999. godine, kao sto su Al- Haramanei, IWC, KOFF, ISTAMBUL… su udaljene sa Kosova. Međutim, one su iza sebe formirale nevladine organizacije kao sto su „Tragovi“, „Fondakos“, „Sfera“, „Jednakost“, „Ponos“, „Realnost“, „Kuran“…“ , kaže se u istražnom izvještaju baziranom na mnogim izvorima, prenosi „Koha ditore“.
U vezi sa tim organizacijama su, dodaje list, i mnogi imami i pojedinci.
Agencije