Kолико далеко може да иде „Шарли ебдо“?

364181_1

МОСКВА │ Москва је бесна због карикатуре у француском сатиричном недељнику „Шарли ебдо“, на којој је приказана авионска несрећа у Египту, рекао је портпарол руског председника Дмитриј Песков. Руски посланици су затражили да се „Шарли“ стави на листу екстремистичке литературе.

Магазин је на последњој страни објавио шокантну карикатуру на којој се виде како делови авиона и путник падају с неба на брадатог наоружаног човека у муслиманској одећи. Изнад цртежа је написано „Исламска држава: Руска авијација појачава бомбардовање“. а другој слици нацртана је лобања међу остацима авиона и телима настрадалих путника, која говори о опасности летова са руским нискобуџетним компанијама.

„У овој земљи ми то зовемо јасно речју – богохуљење. То нема никакве везе са демократијом, самоизражавањем или били чим другим. То је чисто богохуљење“ рекао је Песков.

Песков је рекао да је са колегама покушао да пронађе карикатуре о новинарима магазина, које су терористи убили, „али нисмо успели да их нађемо“.

„Да су такве карикатуре објављене и оне би биле богохуљење „, нагласио је он.

Руски посланици су такође изразили незадовољство, позивајући владу да француски недељник стави на листу екстремистичке литературе и инсистирајући да француске власти реагују и да се извине.
Бета