Koliko daleko može da ide „Šarli ebdo“?

364181_1

MOSKVA │ Moskva je besna zbog karikature u francuskom satiričnom nedeljniku „Šarli ebdo“, na kojoj je prikazana avionska nesreća u Egiptu, rekao je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov. Ruski poslanici su zatražili da se „Šarli“ stavi na listu ekstremističke literature.

Magazin je na poslednjoj strani objavio šokantnu karikaturu na kojoj se vide kako delovi aviona i putnik padaju s neba na bradatog naoružanog čoveka u muslimanskoj odeći. Iznad crteža je napisano „Islamska država: Ruska avijacija pojačava bombardovanje“. a drugoj slici nacrtana je lobanja među ostacima aviona i telima nastradalih putnika, koja govori o opasnosti letova sa ruskim niskobudžetnim kompanijama.

„U ovoj zemlji mi to zovemo jasno rečju – bogohuljenje. To nema nikakve veze sa demokratijom, samoizražavanjem ili bili čim drugim. To je čisto bogohuljenje“ rekao je Peskov.

Peskov je rekao da je sa kolegama pokušao da pronađe karikature o novinarima magazina, koje su teroristi ubili, „ali nismo uspeli da ih nađemo“.

„Da su takve karikature objavljene i one bi bile bogohuljenje „, naglasio je on.

Ruski poslanici su takođe izrazili nezadovoljstvo, pozivajući vladu da francuski nedeljnik stavi na listu ekstremističke literature i insistirajući da francuske vlasti reaguju i da se izvine.
Beta