Колико нас коштају нерадни дани?

neradnidan

БАЊА ЛУКА I У свијету је уобичајено много радити да би се могло нормално живјети. У Републици Српској то баш и није тако. Поготово у „светом“ јануару.

У свијету је уобичајено много радити да би се могло нормално живјети. У великом броју земаља, празнује се исти број дана током цијеле године, као што се у Република Српска празнује у само мјесец дана. Ријеч је о светом јануару, који то ипак неће бити за све.

Први, други, шести, седми, девети, 14. и 15. јануар су само званични нерадни дани у Републици Српској. Поред њих, празнује се више вјерских датума.

Иако се радују празницима, и поштују православне свеце, они који су остали без посла морају да раде.

„Ми немамо никаквог другог прихода, немамо пензије, плате, морамо радити, а они како хоће“, каже Дана Малић, продавачица на бањалучкој тржници за Н1.

Уз продужене викенде, многи у јануару не раде више од 10 дана. За разлику од администрације, незапослени ће макар продајом бадњака не дебелом минусу, покушати испунити танке новчанике.

Рекордни приходи од директних и индиректних пореза у Републици Српској, подијељени са бројем дана у години дају одговор колико кошта један нерадни дан, 10.958,904 КМ. Скоро невјероватних 11 милиона марака, пута седам сигурних нерадних дана, и минус у каси због јануарског празновања досеже преко 75 милиона марака.

Да је све по Закону, па и плаћени вјерски празници подсјетили су из Министарства Управе саопштењем.

У дане републичких празника не раде републички органи и организације, органи јединице локалне самоуправе, предузећа, установе и друге организације и лица која професионално обављају услужне и производне дјелатности.

Из Министарства наводе да је законом прописано да ће начелник општине, односно градоначелник, одредити која су предузећа, установе и друге организације са подручја јединице локалне самоуправе дужни да раде у дане празника Републике и у ком обиму ради задовољења неопходних потреба грађана.

Неки људи немају луксуз да не раде у светом јануару попут администрације, коју ће резултати рада или нерада дочекати у наредном мјесецу углавном празнијом касом.
Мондо.ба