Колико су надлежне службе у Херцеговини опремљене за гашење пожара?

075316

ИСТОЧНИ МОСТАР  | Представници Цивилне заштите, локалних управа, шумских газдинстава и надлежних инспекција разматрали су планове за унапређење система противпожарне заштите. Пожари у Херцеговини сваке године у љетним мјесецима захвате велике површине ниског растиња и шуме.

Често пожари на отовреном избијају и мимо сезоне, са првим прољећним радовима. На данашњем састанку усаглашен је план противпожарне заштите, са конкретним превентивним и оперативним мјерама, како би ове службе што спремније дочекале нову пожарну сезону. Боља опрема, боља координација служби за спасавање и гашење, али и јачи инспекцијски надзор чине окосницу противпожарне заштите.

Планови рада пред сезону морају бити усаглашени, како би се појава пожара свела на минимум, а у случају избијања ватре дјеловало на вријеме. Радослав Прело, начелник Подручног одјељења Цивилне заштите Требиње,аже да ће се трудити да се у ову сезону уђе што спремније, те да је циљ боље увезивање и опремање ватрогасних јединица. Добра координација и опремљеност од пресудне су важности за правовремену реакцију и сузбијање ватре у почетној фази.

За рубне општине, попут Источног Мостара, још и више. Са малобројним становништвом, без ватрогасне опреме мало се може учинити кад стихија заузме велику површину, тврде надлежни. Очекују допремање бар једног возила и основне опреме, како се не би поновила ситуација из 2013. године, кад је горјело око 2.000 хекатра. – Морали бисмо имати једно мобилно возило и возило за воду, наглашава начелник општине Источни Мостар, Радован Палавестра.

Око 60 одсто површине ове рубне општине је под шумом. Важну улогу у одбрани од пожара, али и извиђању и спречавању да се ватра прошири имају радници Шумског газдинства „Ботин“. С обзиром на то да су бројни велики шумски пожари проузроковани људским немаром или несавјесним понашањем појединаца, надлежни су још једном апеловали на грађане да у љетним мјесецима буду обазриви и да не пале ватру на отвореном.

РТРС