КОЛО дарује Требињу збирку модерне умјетности

ТРЕБИЊЕ │ Изложбом насталих радова у Музеју Херцеговине синоћ је завршена Друга међународна ликовна колонија „Коло“, у организацији ове установе и Удружења ликовних умјетника источне Херцеговине „Милорад Ћоровић“.

Колонија је окупила 25 ликовних умјетника из БиХ, Србије, Црне Горе, Хрватске, Македоније и Бугарске, који су у инспиративном ентеријеру и околини требињског музеја стварали од 12. јуна, а настале умјетничке радове даровали Требињу и обогатили фундус Музеја Херцеговине.

„На овај начин ми стварамо нову збирку савременог ликовног стваралаштва и остављамо је за наша будућа покољења, која ће моћи да у њима уживају на сталним поставкама или повременим изложбама“, истакла је Ивана Грујић, директор Музеја Херцеговине, упутивши ријечи захвалности умјетницима, али и институцијама, удружењима и појединцима који су најзаслужнији за друго ликовно саборовање у овој установи.

У име Градске управе, покровитеља манифестације, колонију је затворио начелник Одјељења за друштвене дјелетности Зоран Милошевић, истакавши да изложба насталих радова најубједљивије свједочи о томе због чега је Град Требиње препознао важност и колонију уврстио у званични програм Требињског културног љета.

„Требиње и овим показује да је спремно на нове културне изазове и сваким даном све више оправдава своје друго име – град културе“, навео је Милошевић.

У оквиру овогодишњег „Кола“ приређен је и низ пратећих програма – од изложбе радова са прве ликовне колоније, преко концерта Градског КУД-а „Алат Свислајон“, модне ревије народних ношњи удружења „Васила“ и изложбе рјешња са конкурса за избор званичног сувенира града – до концерта хора „Трибунија“, који је синоћ увеличао свечаност затварања.

Приређена је и ликовна радионица и хуманитарна изложба за дјецу са посебним потребама, на којој је од продатих радова учесника колоније прикупљено 1.800 КМ.

Р.С.