Kолумбија најсретнија земља свијета, БиХ 5 земља с најмање наде

20160109123617_346930

Kолумбија је најсретнија земља свијета у анкети која је проведена у 68 земаља, а слиједе је Фиђи и Саудијска Арабија. Истраживање је провела агенција WИН/Галлуп Интернатионал.

Током истраживања испитано је 66.040 људи из 68 земаља, а занимљиво је да се међу десет најсретнијих земаља налази само једна европска држава, Исланд.

Испред Саудијске Арабије, која је често критикована од удружења за заштиту људских права, пласирали су се само Kолумбија на првом са 85 посто сретних становника и Фиђи на другом мјесту. На посљедњем мјесту је Ирак.

Резултат анкете су показали да људи имају различито виђење онога што сматграју срећом. Некима је важно материјално богатство, некима идеолошка слобода и некима грађанска стабилност…

У сваком случају, треће мјесто Саудијске Арабије на листи је изненађење, с обзиром на посљедњи извјештај Амнестy Интернатионала у којем се оцјењује како власт у тој земљи ограничава слободу изражавања, удруживања и окупљања.

Према истом истраживању становници Kине и Фиђија имају највише наде у бољу будућност. Грађани Нигерији су најоптимисичнији када је у питању развој њихове економије.

Европљани, према овом истраживању, нису тренутно сретни, а ни превише оптимистични када је у питању будућност. Једино је Исланд међу десет најсретнијих земаља свијета, док је Италија нација са најмање наде од свих 68 обухваћених анкетом.

У истраживање је била укључена и Босна и Херцеговина која се налази на петом мјесту земаља са најмање наде. Грчка је трећа најнесретнија земља, док су међу десет још Француска и Италија.
Агенције