Конгресмени Тилерсону: Подржи Србију, то је у интересу САД

14 чланова Конгреса САД упутила је писмо државном секретару Рексу Тилерсону у којем позива на обнављање политичке пажње Балкану и додатну подршку Србији.

„Србија је и највећа земља на Балкану и политичка окосница цијелог региона. Значај региона Балкана показивао се кроз историју: са изостанком балканске стабилности, биће угрожена европска стабилност“, наводи се у писму чија су прва два потписника копредсједавајући српског кокуса Тед По и Емануел Кливер, преноси Глас Америке.

Конгресмени наводе да Балкан и даље оптерећују духови сукоба из прошлости, а да затегнути и непотпуни односи Србије и Косова остају кључна препрека за стабилност цијелог региона. Они цитирају ријечи предсједника Србије Александра Вучића који је прошлог мјесеца, у односу на то дуготрајно питање навео да ће његова влада заузети „озбиљан и одговоран приступ, храбар и реалистичан, окренут ка будућности.“

„Вјерујемо да је у интересу Сједињених Држава да подрже тај приступ чији је циљ промовисање трајне стабилности и узајамног поштовања уз обезбјеђивање спремности српског руководства да га спроведе“, оцјењује група конгресмена.

У писму, послатом 3. октобра, се истиче да су продужена америчка пажња и подршка региону Балкана неопходни, имајући у виду безбједносне изазове са којима се земље региона сада суочавају.

„Србија је одговорила одговорно и позитивно на мигрантску кризу која је захватила Европу упркос великом хуманитарном и финансијском оптерећењу њеног система азила“, наводе конгресмени који додају да је Београд радио на борби против трговине људима која се посебно развила због мигрантске кризе, те да је од почетка кризе Србија ухапсила око 2.300 кријумчара људима.

Земље региона такође се суочавају са новим безбједносним изазовима који пријете због регрутовања терориста, наводе конгресмени уз податак да се у Сирији тренутно налази најмање 875 бораца са Балкана.

Србија, као централна земља региона, сарађује са америчком владом и међународном заједницом у борби против међународног тероризма и развоју снажних антитерористичких мјера и стратегија, истиче се у писму Тилерсону.

„Подршка САД Србији је од посебно виталног значаја за Београд, како би остварио стратешки циљ чланства у ЕУ. Њен пут ка Унији ће не само ојачати демократске аспирације Србије већ ће и унаприједити америчке интересе трајног мира и стабилности у ширем региону. Одлучно укључивање Србије у западни табор такође ће пружити најбољу одбрану од спољних злоћудних утицаја чији је циљ да се поремети европско јединство и трансатлантско савезништво“, наводе конгресмени.

„Надамо се да ће Балкан, послије немира протеклих деценија, имати будућност као дио демократске и мирне Европе. Позивамо вас да као приоритет поставите подршку ширем региону Балкана генерално а специфично – Републици Србији“, наводи се у писму Тилерсону.

 

Писмо су поред Поа и Кливера потписали Стив Стивенс, конгресмен из Охаја, Питер Висклоски из Индијане, Џејмс Мекгаверн из Масачусетса, Зои Лофгрен из Калифорније, Ренди Вебер, конгресмен из Тексаса, Грегори Микс из Њујорка, Брајан Фицпетрик из Пенсилваније, Џенис Шаковски из Илиноиса, Дејвид Сисилин из Род Ајленда, Албио Сирес из Њу Џерсија, Скот Пери из Пенсилваније и Гас Билиракис, конгресмен из Флориде.

Танјуг