Коњска дрога све популарнија у Србији

narkomani narkotici droga

БЕОГРАД I У Србији се појавио кетамин, лијек за успављивање коња, који све масовније користе млађе особе, те имају халуцинације, еуфорију. Овај лијек-дрога на људску психу ђелује као кокаин и оставља на здравље озбиљне посљедице. У медицини се користи и за успављивање људи, али и лијечење депресије.

Ову дрогу млади највише користе по фестивалима знајући да оставља озбиљне посљедице по кардиоваскуларни систем.

„Дилери су ми већ прво вече препоручили да пробам кетамин и рекли ми да је то ново и да грам кошта само 2.500 динара. Купио сам и ушмркивао сам га исто као кокаин. Осјећао сам се заиста чудно. Цијелу ноћ сам непрекидно скакао од силне енергије и ђеловало ми је да просто не могу да се смирим. Уз то сам имао и разне халуцинације, све ђевојке су ми ђеловале прелијепо, а према свим мушкарцима осјећао сам као да су ми браћа“, рекао је у својој исповести за Информер Марко Ж. (24), који је дрогу користио.

Он је нагласио да га је дејство дроге држало 12 сати и да се искрено уплашио, те да је више никада неће користити.

Фармацеут Драгутин Рајевац рекао је да овог лијека нема у слободној продаји, а да дилери могу да га набаве ако га украду из ветеринарских или болничких апотека.

„Кетамин се користи за анестезију људи, али и животиња попут коња. Он одржава притисак и пулс током операције. Користе га искључиво стручна лица по болницама и ветеринарским станицама. Да би неко до њега дошао, мора одатле да га украде. Али дилери га често сами праве и продају као кетамин, који је опасан јер има много нуспојава, а често и јаке кошмаре“, закључио је фармацеут.

Информер/Телеграф