Контролом оборинских вода до услова за урбанизацију Засад поља

ТРЕБИЊЕ │ Завршени су радови на изградњи колектора оборинске канализације у улици Нова у Засад пољу, који ће оборинске воде из Хрупјела и висинских подручја Засада преводити у корито Требишњице, а тиме створити и услове за несметан урбани развој нове градске зоне.

Начелник Одјељења за просторно уређење Града Требиња Марко Рикало за Радио Требиње подсјећа да је раније изградњом оборинског колектора у улици С-1, другој комуникацијској осовини насеља које „ниче“ у Засад пољу, омогућено превођење дијела ових вода, па ће сада, са два колектора у пару, воде које се спуштају из Хрупјела и Засада, а које су при високом режимима падавина правиле озбиљне проблеме насељима у подножју – по први пут употпуности бити исконтролисане.

„Овим ће бити ријешени проблеми плављења и насеља у кругу некадашњег Луча и новог који се гради у Засад пољу, али и домаћинстава у Засаду који је једним дијелом плавио од оборинских вода. А што је најважније, рјешавање оборинских вода омогућиће наставак изградње тог дијела града“, истиче Рикало.

Он додаје да је изградња колектора у улици Нова била сложен подухват за пројектовање и извођење јер је урбанизацијом простора у кругу некадашњег „Луча“ додатно смањен ионако неповољан пад, неопходан за изградњу ове инфраструктуре.

„Одабиром цијеви већег профила успјели смо да све оборинске воде – са Клиса, хрупјелске и засадске воде, тим колектором доводемо до ријеке Требишњице. На самом улазу у ријеку постављен је табласти затварач, који ће у условима високог водостаја спречавати повратни удар, односно уплив вода Требишњице у оборински канал, а воде које долазе каналом ће хидропумпном опремом бити препумпаване и посебном цијеви пребациване у Требишњицу“, појаснио је Рикало.

Радове на оборинском колектору у улици Нова је изводило предузеће „ХП инвестинг“ из Мостара, а градску касу коштали су 300.000 КМ.

Рикало истиче да је завршетак колектора оборинске канализације био и предуслов да се крене у изградњу и асфалтирање нових улица, које ће спајати насеље „Луч“ и магистрални пут за Мостар.

Р.С.