Kotevski: Teroristi neutralisani

20150510161907_304369SKOPLJE | Policijska akcija u kumanovskom Divljem naselju je završena, a teroristička grupa je neutralisana i eliminisana, rekao je danas portparol makedonskog MUP-a Ivo Kotevski.
On ističe da je ova teroristička grupa spremala krvave napade u Makedoniji sredinom mjeseca.
Istakao je da su vođe terorističke grupe Muhamed Krasnići, Mirsad Ndrecaj, zvani Komandant NATO, Sami Ukšini zvani Komandant Sokoli, Beg Rizaj i Dem Šehu, svi državljani samoproglašenog Kosova, te da je među teroristima bilo i državljana Albanije.
Kotevski je dodao da se juče policiji predalo više od 30 terorista uglavnom makedonskih državljana i jedan državljanin Albanije, te da je dio njih i ranije gonjen.
Među teroristima bilo i državljana Albanije
„Na licu mjesta do sada je pronađeno 14 tijela u uniformi čiji se identitet utvrđuje, a za sada je identifikovan samo Džafer Zumberi iz Đakovice“, rekao je Kotevski.
On kaže da u ovom trenutku ne može da se isključi mogućnost da ima još ubijenih terorista, jer su objekti iz kojih su napadali policiji oštećeni i tek treba da se provjere.
„Pronađen je veliki arsenal naoružanja, koje će biti predato na vještačenje“, rekao je Kotevski.
Kotevski je potvrdio da je u oružanom sukobu sa teroristima poginulo osam policajaca, dok je 37 ranjeno i da za sada nema podataka o eventualnim civilnim žrtvama.
On kaže da je suzbijena jedna od najopasnijih terorističkih grupa na Balkanu čiji su članovi poznati teroristi sa Kosova, koji su imali vojno iskustvo ratujući na Kosovu 1999, u Makedoniji 2001. i u Siriji.
Planirali napad na 5 policijskih stanica
Teroristička grupa, koja je suzbijena u Kumanovu, planirala je sinhronizovani napad na 5 policijskih stanica u Makedoniji.
Prema saznanjima skopskih medija, teroristi su namjeravali da napadnu policijske stanice u Zajasu, Kičevu, Gostivaru, Tetovu i Kumanovu.
Srna