Кремљ: Мета „Панама пејперса“ је Путин

putin

МОСКВА I Извештаји о наводној повезаности Путина са „случајем Панама“ имају за циљ да га дискредитују уочи избора, каже портпарол Кремља Дмитриј Песков.

„Главна мета дезинформација је наш председник, посебно имајући у виду предстојеће парламентарне изборе и дугорочније гледано, председничке изборе за две године“, рекао је Песков на конференцији за новинаре у Москви, преноси Ројтерс.

Парламентарни избори су предвиђени за септембар, подсећају стране агенције.

Према његовим речима, „путинофобија“ у иностранству је достигла тај ново да је практично табу рећи нешто добро о Русији.

„Али неопходно је рећи лоше ствари, много лоших ствари, а кад се нема шта рећи онда их треба измислити. Нама је то очигледно“, рекао је Песков, додавши да оно што је објављено не садржи ништа конкретно и ништа ново о Путину.

Он је нагласио да је Путин „главна мета“, али да он није умешан ни у какве недозвољене радње.

Мрежа тајних оф-шор уговора и високих позајмница у вредности од две милијарде долара води до Владимира Путина, навели су „Гардијан“ и ББЦ, позивајући се на процуреле податке, који показују да је тај новац учинио „невероватно богатим“ најближи круг људи око руског председника.

Иако се име руског председника не појављује ни у једном од докумената, подаци откривају да постоји образац: његови пријатељу су зарадили милионе од послова који изгледа нису могли да прођу без Путиновог покровитељства.

Документи указују на то да је Путинова породица имала користи од тог новца, наводи „Гардијан“.

Процуреле информације део су још милион процурелих докумената из базе података четврте највеће светске офшор адвокатске фирме „Мосак Фонсека“.

Тај ланац почиње у Панами, иде преко Русије, швајцарске и Кипра, а укључује и приватно скијалиште, где се удала Путинова млађа кцерка 2013. године.

Документа из Панаме посебну пажњу посвећују, како тврди Гардијан, најбољем пријатељу руског председника Сергеју Ролдугину, који је Путина упознао са његовом бившом женом Људмилом, а био је кум и његовој старијој ћерки Марији.

ББЦ наводи да подаци откривају ланац за прање новца којим је руководила Банка Русија, која је под санкцијама САД и ЕУ после руске анексије Крима.

БНТВ