Кроз еко пројекте до чистијег Требиња

ТРЕБИЊЕ │ Драган Скочајић, руководилац Градске депоније Ободина, најавио је да ће за мјесец дана, у оквиру донације Фонда за заштиту животне средине и енергетске ефикасности РС, Град Требиње добити контигент контејнера, канти за отпатке и возило за раздвајање отпада.

„Ријеч је о такозваном ЕKО фонду, за који је Kомунално АД Требиње, у сарадњи са Градом Требиње, аплицирало са пројектом „Селективним прикупљањем отпада до чистијег града“. Осим контејнера, добићемо и возило за раздвајање отпада, које ћемо користити у ужем градском језгру“, наводи Скочајић.

Драган Скочајић

Он додаје да је у оквиру пројекта предвиђена и едукација становништва, нарочито најмлађих, о потреби селекције отпада.

„У сарадњи са Kултурном сценом „Мале ствари“ Требиње, око хиљаду малишана из вртића и најмлађих основаца данас и сутра, на сцени Kултурног центра, видјеће едукативну представу о раздвајању отпада. Важно је да се са едукацијом крене од малих ногу, иако је Требиње прилично чист град и чистоћа је на завидном нивоу. Додатни подстицај је сигурно и све већи број туриста који посјећују наш град. Ипак, ако не едукујемо дјецу о правилном одлагању и селекцији отпада, не можемо ићи напријед, наш град неће бити чист у будућности“, истиче Скочајић.

Жељко Милошевић, умјетнички руководилац и глумац у Kултурном сцени „Мале ствари“ Требиње каже да је едукативна представа“ Није гњаважа та рециклажа“, коју је вриједно припремало седморо глумаца у протеклих мјесец дана, уз глумачку игру, занимљиву кореографију и сонгове, наишла на добар пријем најмлађе требињске публике.

„На едукативан и забаван начин дјеци смо приближили важност правилног одлагања и раздвајања отпада. У сврху очувања животне средине, здравијег живота и чистоће нашег града. О томе су их, у нашој игри, учили Сњежана, Црвенкапа, Пепељуга, виђели су како зли Вук отпад баца гдје не треба, а зли Чаробњак све загађује. Вјерујем да ће послије представе наши малишани опоменути и своје родитеље да није лијепо бацати све у исту канту и то је вриједност оваквих пројеката“, наводи Милошевић.

В.М.