Кроз игру и креативност учили о Атанасију Поповићу

ТРЕБИЊЕ │ У галерији Музеја Херцеговине, гдје је изложбена поставка слика Атанасија Поповића, данас је приређена радионица за основце, од првог до петог разреда – посвећена првом академски школованом умјетнику из Требиња.

Радионица је организована у оквиру програма којим Музеј Херцеговине обиљежава Европску годину културног насљеђа, а у духу слогана ове манифестације „Гдје се прошлост сусреће са будућношћу“ – осмишљена је да најмлађи, кроз игру и креативност, сазнају више о стваралаштву Атанасија Поповића и времену у којем је живио – а које је овај умјетник, кроз портрете савременика и урбане пејсаже, предстаљао на својим платнима.

Водитељ радионице Тамара Рајковић, кустос – историчар умјетности, каже да ће дружење са малишанима имати и едукативни и креативни дио.

„Прије свега, циљ ове радионице је да се дјеца упознају са стваралаштвом Атанасија Поповића, а свакако и са прошлошћу која је представљена на његовим сликама. А након тога, у креативном дијелу радионице, имаће неколико задатака – најприје кроз једну врсту детективске игре да трагају за различитим задатим елементима на његовим платнима, а потом и да сами представљају оно што је њима најљепше на сликама Атанасија Поповића.  Најпосле ће сви учествовати у изради једног великог плаката – који ће бити њихов колективни рад, а тако што ће узимати елементе из Атанасијевог сликарства“, истиче Рајковићева.

Р.С.