Куке доброте: Једне хране, друге љуте

381099_1

БАЊА ЛУКА l У Српској све бројнији показатељи сиромаштва, једна идеја посебно подигла прашину. Творац идеје помаже бескућницима. Социолози: Дотакли смо дно. Град: Може и другачије. У Републици Српској 350.000 грађана је сиромашно.

Иако су у први мах окарактерисане као изузетно корисне и леп гест иницијатора, „куке доброте“ које су почеле да „ничу“ широм Републике Српске заправо су симбол друштва на странпутици, тврде стручњаци. Почело је у Бањалуци, а наставило се у Приједору, Новом Граду и тако редом.

Екипа „Новости“ открила је анонимног иницијатора, односно особу која је окачила прву куку, у бањалучком насељу Обилићево. Идеја је била да мештани ту за бескућнике оставе храну и чисту одећу. Наша екипа је ступила у контакт са овим Бањалучанином, који је хтео да говори о свему, али није пристао да изађе из анонимности.

„Нисам битан ја, већ куке. У сваком смислу. Најпре да би људи на рубу егзистенције могли на нешто достојанственији начин да дођу до неопходних средстава за живот, да не морају да копају по контејнерима тражећи кору хлеба, а друго, да се и политичарима скрене пажња где су, својим прљавим и себичним играријама, довели ово друштво, на стуб срама, на сами руб егзистенције и достојанства“, огорчен је наш саговорник, иначе запослен у медијској области, што је, како каже, разлог више што инсистира на анонимности.

И Иван Шијаковић, један од најистакнутијих социолога у региону, тврди да су куке очити симбол друштва на странпутици, односно заједнице чији су индикатори постали – изразито богати на једној страни и они који живе испод сваког достојанства, односно испод три КМ по дану. Упркос томе, сматра њихово постављање изразито хуманим гестом:

„Следимо светски тренд, који такође није повољан по питању разлика. Од 1.327.609 грађана Српске, имамо око 350.000 сиромашних, а да се под тим подразумевају они који дневно троше мање од три КМ. Тако у свету имамо дисбаланс да је тренутно 1.835 милијардера који поседују 2.700 милијарди америчких долара, а укупан светски бруто доходак износи у истој валути 62.000 милијарди. У САД, поређења ради, има 300 милиона становника, од чега 42 до 45 милиона сиромашних, оних чији је дневни издатак испод три долара. Дакле, ни нас није заобишао тај тренд.“

У бањалучкој Градској управи сматрају да је више пажње потребно усмерити другим видовима помоћи социјално угроженима.

„Сматрам да овај потез иницијатора није био неопходан, заправо, да може нанети више штете него користи, ако узмемо у обзир могуће епидемије због устајале хране“, каже одборник у Скупштини града Бањалука Миленко Јаћимовић.

„Морамо бити свесни да храна стоји на отвореном. У Бањалуци имамо попут народне кухиње ‘Мозаик пријатељства’, ‘Црвени крст’, ‘Мерхамет’ као и хуманитарне организације. Заговорник сам интензивнијег преусмеравања вишка средстава, било у виду хране и одеће у формалне институције, а остављање насред улице – не.“

ИДЕЈА МНОГО, АКЦИЈА МАЛО

Из Удружења „Мозаик пријатељства“ тврде да је и један њихов волонтер имао сличну замисао.

„Надамо се да ће храна и одећа који буду окачени наћи пут до оних којима је потребно и да неће бити мете вандала или животиња“, кажу у овом удружењу.

„Подржавам ову акцију, али мислим да би било боље да се по месним заједницама организују овакве акције у смислу да се у канцеларије оставе храна и одећа, а не да висе на дрвету“, истиче председник Савета МЗ „Обилићево 1“ Оливер Гачић.

ПУНЕ СВАКО ВЕЧЕ

„Изузетно сам срећан што су свако јутро куке празне, а свако вече препуне. Људи су се солидарисали. Ово је старачко насеље, а старији људи данас су махом на „просјачком штапу“ па је то био разлог више да куку поставим баш на овом месту“, истиче иницијатор идеје говорећи о насељу Обилићево 2.

Вечерње новости