Курди понудили заустављање референдума о независности

Регионална Влада Курдистана понудила је да заустави референдум о независности, као дио напора да се окончају војни сукоби са ирачком војском и да се ријеши криза у односима са централном Владом у Багдаду, саопштено је из ове владе.

Из регионалне Владе је поручено да борба између двије стране неће никоме донијети побједу, већ ће само довести земљу до тоталног уништења.

У саопштењу се предлаже моментални прекид ватре, замрзавање резултата референдума и почетак дијалога са Багдадом, базираног на државном Уставу Ирака.

Ирачка Влада је промијенила равнотежу власти на сјеверу земље тако што је прошле седмице започела кампању са циљем заузимања територија које су под контролом Курда, који контролишу подручје три покрајине на сјеверу земље.

У ирачком Курдистану је 25. септембра одржан референдум о независности, а снаге ирачких власти су поново преузеле контролу над Киркуком, који су Курди ослободили од „Исламске државе“, чији су милитанти раније заузели овај град.

Премијер Ирака Хајдер ел Абади наредио је војсци да врати контролу над Киркуком, а захтијевао је и централну контролу ирачке границе са Турском, која се налази унутар територије аутономне курдске покрајине.

СРНА