Лајчак: Референдум се неће одржати

2
БРИСЕЛ │ Шеф словачке дипломатије Мирослав Лајчак рекао је да је референдум у Републици Српској о ваљаности правосудног система у БиХ неприхватљив и да се сигуно неће одржати.
На маргини заседања министара иностраних послова ЕУ, који ће се дотаћи и ситуације у БиХ, Лајчак је рекао да је председник Републике Српске Милорад Додик прекршио договор постигнут 2011. с тадашњом високом представницом ЕУ Кетрин Ештон да не сазива реферéндум, већ да се питања правосуђа решавају кроз структурни дијалог ЕУ – БиХ о правосуђу.
Како је Лајчак рекао новинарима „одлука парламента Републике Српске о одржавању референдума најпре из правних разлога није могућа, зато што је неприхватљиво да ентитет одлучује о институцијама на државном нивоу“.
Лајчак је новинарима такође навео да је то „политички неприхватљиво, јер је једини начин да се ствари у БиХ решавају дијалог, а не једнострани потези“.
„То је и морално неприхватљиво, јер смо се 2011. с господином Додиком који је тад већ размишљао о референдуму договорили, а то је била висока представница ЕУ (Кетрин) Ештон и ја сам био присутан, да то није прави начин. ЕУ је понудила (БиХ) структурни дијалог за правосуђе који делује, па ако Република Српска или неко други има неки проблем, онда то треба да се преко тог дијалога решава“, навео је Лајчак.
Према његовим речима, Милорад Додик не поштује своју обавезу.
“Дијалог се наставља, а господин Додик је одустао од своје обавезе и поново тражи референдум. То је неприхватљиво и то се сигурно неће десити. Управо из тих разлога сам ја тражио од високе представнице ЕУ (Федерике Могерини) да питање референдума у Републици Српској у БиХ ставимо на дневни ред министарског састанка“, додао је Лајчак.
На питање шта мисли о ономе што се догађало на комеморацији у Сребреници, Лајчак је рекао да му је жао због тога што се десило премијеру Србије Александру Вучићу.
“То није начин на који треба да се сећамо жртава геноцида. Ако наставимо с мржњом, то земљи бесумње неће помоћи да крене напред“, закључио је Лајчак.
Бета