Лавров: Мала разлика између Обаме и Трампа

Поступци тима америчког предсједника Доналда Трампа слични су политици његовог претходника Барака Обаме, рекао је шеф руски министар спољих послова Сергеј Лавров.

„Нажалост, многи поступци Трамповог тима су превише по инерцији и мало се разликују од политичке линије Обаме“, рекао је Лавров за италијански „Либеро“.Он је додао да је Русија спремна да настави сарадњу са ЕУ с циљем рјешавања питања миграције и јачања борбе против тероризма.

„Желимо да што прије да наставимо сарадњу у оквиру дијалога Русија-ЕУ о миграцијама“, рекао је Лавров, додајући да је Москва спремна на јачање сарадње са Бриселом у борби против тероризма.

Лавров је истакао да Москва очекује да „ЕУ прекине да игра на мелодију мањине која мрзи Русију“.

„Надамо се да ће агенције ЕУ смоћи снаге да прекину да обликују своју политику према Русију на основу најнижег заједничког именитеља и да ће прекинути да играју на музику мале, али веома агресивне групе оних који мрзе Русију унутар ЕУ“, рекао је он.

Говорећи о могућем укидању санкција Русији, Лавров је истакао да то питање треба упутити Бриселу.

„Санкције наносе штету руској сарадњи са ЕУ и њеним чланицама. Постало је очигледно да се санкције које су увеле бирократе из Брисела, по наредби Вашингтона, сада враћају као бумеранг и задају ударац произвођачима у Европи. Они су у исто вријеме изгубили мјесто на руском тржишту и настављају да трпе значајне губитке“, рекао је он.

Он каже да је, што се тиче Америке, трговинска размјена између двије земље је безначајна тако да Вашингтон није осјетио санкције. „Што значи да САД своје антируске циљеве постижу науштрб Европе и ЕУ је та која обавља све умјесто њих“, рекао је он.

СРНА