Лавров у Бањалуци: Русија против ревизије Дејтона и спољне управе у БиХ

БАЊАЛУКА │  Министар иностраних послова Руске Федерације Сергеј Лавров поручио је да се Русија чврсто залаже за поштивање Дејтонског споразума, те да је против било којег покушаја да он буде ревидиран.

„Било које реформе су могуће само уз договор два ентитета и три народа“, поручио је Лавров на заједничкој конференцији за новинаре са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком, након њиховог састанка у Бањалуци.

Лавров је нагласио да је видљива стална приврженост Додика Дејтонском споразуму и његовом очувању.

„БиХ треба ослободити од елемената спољне управе да би могла бити нормална, независна, суверена држава која сама рјешава питања своје будућности и сама доноси одлуке“, поручио је Лавров.

Лавров је истакао да им се подударају ставови и око других питања на Балкану, те оцијенио да се активно развијају везе Републике Српске и руских региона, о чему свједочи и недавна посјета губернатора Санкт Петербурга, при чему су разматрани перспективни и хуманитарни пројекти.

Он је додао да је са Додиком разматрао и развој односа између Русије и БиХ, који се односи на Републику Српску, наводећи да се залаже да се развијају односи у свим областима – економским, трговинским, инвестицијским, хуманитарним.

Лавров је додао да је на данашњем састанку било ријечи о томе да се што прије ријеши питање извоза млијека и меса у Русију.

„Захвални смо руководству Републике Српске за сталну подршку пословању руских компанија овдје, као што је `Зарубежњефт`. `Гаспром` већ неколико година заредом обезбјеђује испоруке руског гаса у Републику Српску“, подсјетио је Лавров.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас да је Српска веома захвална Русији за принципијелан став у погледу афирмације Дејтонског споразума.

„Посебну захвалност имамо за дугогодишње руско понашање у погледу Дејтонског споразума и у оквиру Савјета за примјену мира у БиХ и Савјета безбједности УН. Посебно смо захвални на уложеном вету на резолуцију која је осуђивала српски народ за геноцидне намјере. Захваљујем Русији у име Српске и српског народа. То ће остати вјечно уписано као доказ нашег пријатељства“, истакао је Додик на заједничкој конференцији за новинаре у Бањалуци са министром иностраних послова Руске Федерације Сергејом Лавровим.

Он је одбацио спекулације које говоре о лошем утицају Руске Федерације на подручју БиХ и Балкана.

„Руска Федерација је за нас пријатељ и желимо да развијамо односе на свим питањима. Српска није дозволила БиХ да уведе санкције Руској Федерацији и мислимо да би то угрозило наше интересе“, нагласио је Додик.

Према његовим ријечима, једна од важних тема разговора била је и економија.

„Руски партнер остварује напредак у нафтној индустрији у Српској. Разговарали смо о сарадњи у истраживању налазишта нафте и изградњи фабрике гаса на основу споразума који смо потписали са `Гаспромом`“, истакао је Додик.

Извор: Срна