Лажански манипулативно

slika direktno

Емисија „Лазански –директно“ на тзв „јавном сервису Репулике Српске“ (надам се да се руководство и уредници РТРС неће бунити што без питања и одобрења користим њихов термин „такозвани“) је слика стања у медијима и друштву, и реално показује колико су ниско пали медији под контролом режима. Ред сугестивних питања, талас лажи и манипулације пробраних гостију, заобилажене важних тема и незгодних питања госту па увреде на рачун опозиције која нема прилику да одговори. Снисходљивост, сугестивна питања, величање Оца нације и режима, напади и неаргументовано блаћење политичких противника карактеристика је квази-ауторске емисије настале у Kабинету Оца нације, која би се требала преименовати у „Лажански – манипулативно“.

Недавно гостовање Милорада Додика код Ла(ж)анског био је школски примјер манипулације гледалаца који би се требао показивати студентима новинарства како би научили како не треба да ради будући новинар. Поједина снисходљива и сугествина питања упућена Оцу нације, (Ви сте предсједниче најнападанији лидер послије Путина, једини Ви можете да се одупрете НАТО-у, да ли је тачно писање штампе у Ирској да је РС боља од Федерације, да ли су плате професорима, љекарима, полицајцима у РС међу већим у региону, да ли је тачно да Вам стално подмећу лажне афере и да сте до сада одговарали само због неких одијела које сте купили министрима …) претворили су овај неуспјешни покушај политичке емисије у лагану комедију која треба да насмије и опусти гледаоце пред спавање.

Гостовање Луке Петровића у неким сегментима подигло је степен манипулације ширих народних маса на један виши ниво. Надахнути Лазански, под утиском ген-секових визија о имагинарним Владиним инвестицијама у Херцеговини, вјетро и хидро-електранама, горњим и доњим хоризонтима, у једном тренутку је ускликнуо да је Херцеговина прави мали рај на Земљи. Ла(ж)ански често долази у Требињу на позив првог хуманитарца Херцеговине, и под покровитељством ХЕТ-а држи трибине и предавања о геополитици, руско-америчким односима, старој кубанској и новој сиријској кризи (као у филму Три карте за Холивуд). Он одлично зна да је Херцеговина најсиромашнији и најнеразвијенији дио најсиромашније земље у Европи у којој на великом простору седам општина живи свега 70 000 људи, трећина мање него прије 100 година. Све ген-секове визије и лажни пројекти су се распршили као снови, али водитељ нас покушава још једном колективно покушава обманути и убиједити да је сан у ствари јава, а сиромашна Херцеговина рај на Земљи.

Kао будући посланик у Скупштини Србије и осми кандидат Листе СНС-а на предстојећим изборима, Ла(ж)ански није пропустио прилику да на крају емисије са ген-соком похвали себе и напредњаке, и подсјети нас на добру сарадњу Оца нације и бившег побачаја који је побједом на изборима еволуирао у блиског пријатеља и сарадника.

Попут центрифуге у машини за веш, веома је јака пропаганда којом режим трује нацију и покушава да нам свима колективно опере свијест и сјећање, како би заборавили све њихове изјаве, заокрете, лажи и манипулације. Притисак на грађане и новинаре је огроман, и повећава се пропорционално величини кризе у којој се режим налази. Под притиском су сви, али посебно новинари који раде у медијима који су под контролом режима. Тешко је разумјети услове у којима они раде, и зато треба јако цијенити напоре многих часних новинара, попут Сање Пешут и Божидара Стајчића из ИТЦ-а Требиње, да упркос тешким околностима одоле притисцима и остану неутрални професионалци.

Треба се надати да ће упркос великом притиску остати довољно снаге и разума у друштву да се одупре овој великој пошасти, а Ла(ж)анског и сличне баци на сметљиште историје. РТРС се поново мора претворити у истински јавни сервис који ће објективно и непристрасно обрађивати теме од ширег друштвеног значаја, и бити на услузи свим грађанима а не само отуђеној компрадорској елити.

Небојша Вукановић