Legijinu kuću niko ne smije da kupi

765-574-d1f5f61c807a45528b7586091f4445f5

BEOGRAD │ Vila Milorada Ulemeka Legije u Filmskom gradu data je na trajno korišćenje predškolskoj ustanovi „Čukarica“ koja je tu otvorila „Dečji vrtić“.

U drugom delu lamele iste vile koji nije oduzet i pripada Ulemekovoj supruzi Aleksandri Ivanović nema nikoga. Kako saznajemo, u Direkciji za oduzetu imovinu i Vladi Srbije je odlučeno da Ulemekova vila neće ići na licitaciju i da je korisnije da bude korišćena kao dečja ustanova.

„Da je vila išla na licitaciju, pitanje je da li bi se neko usudio da je kupi, a postojala je mogućnost da jedini kupci budu Ulemekovi saradnici i prijatelji. Kada su prodavane zaplenjene pokretne stvari Darka šarića, među kupcima su uglavnom bili njegovi prijatelji“ kaže izvor.

Kada je vila preuzeta juna 2009, ispred kuće su stajali Ulemekovi saborci iz „crvenih beretki“, dok su advokati pokušali da ospore ulazak predstavnika Direkcije, a njegova supruga je demonstrativno neposredno pre toga odvela decu kod komšija.

Međutim, vila je pre dolaska predstavnika Direkcije bila potpuno ispražnjena i čak je i struja bila isključena. Jedino je ostala opremljena kuhinja i đakuzi ugrađen u kupatilu.

Komšije kažu da Aleksandru Ivanović nisu viđali u vili od 2005. Ulemek se predao 1. maja 2004. baš ispred te kuće.

„Ona ne dolazi ovde. Nikad je nismo videli, a stalno prolazimo ovom ulicom“ kaže jedan od komšija.

Drugi prolaznik kaže da se o dešavanjima u toj kući po komšiluku šire tračevi.

„Svašta se priča, ali to ništa nije provereno, pa je bolje da ćutim. Tu nema nikoga, ali se s vremena na vreme čuju glasovi iz dvorišta“, kaže stanar Ulice Ilije Stojadinović, u kojoj je pod brojem 87 Ulemekova kuća.

Gospođa koja redovno šeta psa pored Ulemekove kuće takođe kaže da Aleksandru godinama nije videla u toj kući, niti je ikada primetila da bilo ko dolazi. U delu kuće, koji se vodi pod istim brojem na kome su i ulazi za deo koji je oduzet Ulemeku i delu koji pripada Aleksandri, jeste i deo koji je kupila njena tetka.

Preko velike gvozdene kapije, kojom je ograđena cela kuća, video se veš na sušilici ispred ulaznih vrata, u dvorištu nije bilo nikoga, ali je kretanje novinara zabeleženo kamerama koje su postavljene ispred ulaza u Aleksandrin deo.

Zaposleni u predškolskoj ustanovi „Čukarica“, iako su na prvi susret veoma ljubazni, na pitanje o tome da li i ko živi u kući su odbijali da bilo šta kažu.

Ulemeku je 2011. trajno oduzet deo vile od 187 kvadrata, zbog sumnje da je vila stečena kriminalom, a prošle godine Apelacioni sud je pravosnažno potvrdio odluku. On u Zabeli izdržava kaznu zatvora od 40 godina zbog ubistva Zorana Đinđića, zločina zemunskog klana, na Ibarskoj magistrali i ubistva Ivana Stambolića.

Ulemekova supruga Aleksandra je 2004. sa firmom „Stankom“ sklopila ugovor o kupovini lamele B od 149 kvadrata, dok je njena tetka iste godine kupila treći deo kuće. Aleksandra se, međutim, iz kuće iselila 2009. i preselila kod majke u stan u obližnjoj ulici.

Tužilaštvo je na početku tražilo da se oduzme i Aleksandrin deo kuće, ali je Specijalni sud odbacio ovaj zahtev uz obrazloženje da je ona dokazala poreklo imovine.

Blic/Informer