Lenjin i posle 90 godina od smrti izgleda kao da spava

341715_1

Vladimir Lenjin mrtav je već 90 godina, ali njegovo telo i dalje izgleda kao da spava.

Lenjin je balsamovan eksperimentalnim tehnikama, koje zahtevaju stalno održavanje, zbog čega je čak formirana “Mauzolejska grupa” naučnika. Na vrhuncu posvećenosti očuvanju ostataka nekadašnjeg lidera, tim je brojao 200 stručnjaka koji su radili u laboratoriji i pravili specijalne preparate.

Prema detaljnom izveštaju Džeremija Hsua za Scientific American, njima je prioritet da sačuvaju oblik, težinu, boju i fleksibilnost tela, u odnosu na biološka tkiva.

“Oni su određene delove kože i mišića zamenili plastikom i drugim materijalima”, kaže Aleksej Jurčak, profesor socijalne antropologije na Univerzitetu Berkli.

“Zato je tehnika tako drastično drugačija u odnosu na sve ostale u prošlosti”.

Ove godine naučnici su pripremiti telo za izlaganje javnosti povodom 145. rođendana nekadašnjeg lidera, obeleženog juče.

Na svake dve godine telo se uranja u kupku od glicerola i kalijum acetata na po 30 dana, a zahvaljujući toj tehnici, kažu naučnici, može biti očuvano vekovima.

Iako su uklonjeni krv, sve telesne tečnosti i unutrašnji organi, brkovi, obrve i brada su originalni. Umesto kože, nanet je materijal od mešavine parafina, glicerina i karotena.

Zanimljivo je da je zbog održavanja posmrtnih ostataka prvog vođe SSSR nastala i tehnika, zahvaljujući kojoj je kasnije omogućno kretanje krvi kroz bubrege donora tokom transplantacije.

Lenjinovo telo balsamovano je na zahtev Staljina. Umro je u 53. godini 1924. a njegovo telo bilo je izloženo u Moskvi.

Sve su prilike da će njegovo telo uskoro biti sahranjeno.

Naime, bivši ministar kulture Vladimir Medinski rekao je ranije da je “apsurdno” da Lenjin nije sahranjen ni 88 godina nakon smrti.

“Možda će i nama krenuti na bolje, ako Lenjinu ispunimo želju i sahranimo ga u normalnom grobu”, rekao je on.

Putin je uporno odlagao odluku o tome, ističući da je Lenjin ostao ikona za mnoge starije Ruse.

Izvor: B 92