Лијекови у БиХ дупло скупљи него у региону

tablete

БАЊАЛУКА I Лијекови који се користе за лијечење срца, крви, крвотворних органа, масноће у крви, нервног и пробавног система у БиХ и РС скупљи су до неколико пута него у земљама региона.

Разлог је што БиХ као једина земља у Европи не контролише цијене лијекова на својој територији и што више од три године због утицаја фармацеутских лобија не усваја правилник којим би се омогућило формирање цијена приближно онима у Србији, Хрватској и Словенији.

Примјера ради, пацијенти у Србији и Хрватској за лијек клопидогрел, који се користи за лијечење крви и крвотворних органа, плаћају 9,2 КМ, односно 16,86 КМ, док грађани БиХ и РС за тај лијек морају издвојити 28,59 КМ. Слично је и са већином осталих лијекова који се користе за болести крви.

У бољој ситуацији нису ни бх. пацијенти који се лијече од неке нервне болести, па тако нпр. за лијек ропинирол у Србији се плаћа 24,6, у Хрватској 32,81, а у БиХ 51,87 КМ.

„Фармацеутска мафија постоји свугдје у свијету, али ми имамо неку посебну, изгледа вирусну фармацеутску мафију која се оглушила о све законе који постоје“, рекао је Миодраг Фемић, предсједник Међународне асоцијације доктора медицине за југоисточну Европу.

Он каже да је све више грађана који иду у Србију по лијекове који су „тамо од пет до десет пута јефтинији него код нас“.

„Обичан хемомицин од 500 или 250 мг код нас кошта 14,7 КМ, а у Србији 2,6 КМ и на томе можете видјети колика се маржа узима код нас“, рекао је Фемић, додајући да, ипак, има појединих лијекова који су у РС јефтинији него у Србији.

Један од разлога због чега су лијекови у БиХ скупљи у односу на оне у региону је и висока стопа ПДВ-а која износи 17 одсто, док је у Србији и Хрватској она диференцирана, односно на неке лијекове износи нула одсто, на неке пет, седам или девет одсто.

Подсјећања ради, „Независне“ су раније објавиле да пацијенти и фондови здравственог осигурања у БиХ због непостојања правилника о цијенама лијекова годишње остају без више од 100 милиона КМ. Према рачуници коју је урадила Агенција за лијекове и медицинска средства БиХ, усвајањем правилника уштедјело би се 56 милиона евра, од чега би фондовима у каси остало више од 42 милиона евра.

Ова агенција израдила је Правилник о начину контроле и начину обликовања цијена лијекова, међутим тај документ треба да буде усвојен од стране Савјета министара БиХ, који већ дуже од три године о томе не жели да расправља.

У претходним данима неколико пута смо у Савјету министара БиХ покушали доћи до одговора на питање због чега се не усваја правилник, али нисмо успјели.
Независне