Линта: Још један доказ усташизације хрватског друштва

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта изјавио је да је још један доказ усташизације хрватског друштва чињеница да је у Хрватској прикупљено 450.000 потписа да на референдуму буде укинуто право посланицима мањина да одлучују о буџету и избору хрватске владе, те оцјењује да су права мета те иницијативе Срби.

„Проусташке снаге не могу да се помире са чињеницом да у Хрватској има још, макар мало, Срба и њихових политичких представника“, истиче у саопштењу Линта, који подсјећа да је екстремно десничарска иницијатива „Народ одлучује“ за двије седмице прикупила оволики број потписа.

Према његовим ријечима, тако се на разне начине настоји преосталим Србима у Хрватској послати јасна порука да не могу имати иста права као већински народ и да им је најбоље да се иселе или асимилују.

Линта је напоменуо да ова иницијатива није ништа ново нити неочекивано, већ представља само наставак ширења мржње према Србима.

Он је додао да је од доласка Фрање Туђмана на власт у Хрватској до данас, Србе у тој земљи у већој или мањој мјери третирају као реметилачки фактор.

„Због тога је постало сасвим нормално да се српским повратницима и протјераним Србима систематски крше њихова национална и људска права и на овај начин упућују отворене пријетње“, наводи се у саопштењу.

РТРС