Ливне посредовао продаји ‘Љубије’

3817569_1

БАЊАЛУКА l Представници Исраели Инвестмент Гроуп – Оверсеас Инц, која је доставила понуду за куповину државног удјела у Руднику жељезне руде „Љубија“, већ су разговарали о сарадњи са власницима „Железаре Смедерево“ из Србије и Жељезаре „Дунафер“ из Мађарске, потврдио је за пословни портал КАПИТАЛ.ба један од акционара ове компаније Евгениј Зотов.

Зотов је уједно и директор фирме Исраели Инвестмент Гроуп-Балкан у Бањалуци, коју су основали Исраели Инвестмент Гроуп – Оверсеас Инц, његова фирма „Лави“ Бањалука и фирма „Топгреен“ из Лакташа чији су власници Бошко шушњар, син власника Еко Бела“ и кћерка Аира Ливнеа – Ариела Ливне.

Он је истакао да је у Републику Српску дошао на позив Ариа Ливнеа који је позвао Исраели Инвестмент Гроуп – Оверсеас да овдје инвестира. Казао је да се 20 година бави рударством те да је, након позива Ариа Ливнеа, процијенио какав је потенцијал Рудника „Љубија“, а затим су услиједили и разговори са представницима Владе и њихова понуда.

У понуди су навели да су за куповину 65 одсто акција у руднику спремни да плате 53 милиона КМ и да у року од три године инвестирају још милиона КМ те отворе 300 нових радних мјеста.

Казао је да имају спреман новац за куповину те да им неће требати кредити.

„Сада само чекамо одлуку Народне скупштине Републике Српеке. У међувремену смо разговарали са власником „Железаре Смедерево“ и Жељезаре „Дунафер“ у Мађарској о сарадњи“, рекао је он.

Фирма у Бањалуци радила пројекат и истраживања

Евгениј ЗотовГоворећи о повезаности фирме Исраели Инвестмент Гроуп-Балкан, чији су сувласници Бошко Шушњар и Ариела Ливне, са Исраели Инвестмент Гроуп – Оверсеас Инц, Зотов је рекао да фирма у Бањалуци има улогу „локалног менаџмента“.

Казао је да су власници Исраели Инвестмент Гроуп – Оверсеас Инц са офф схоре острва Комонвелт Доминика, која купује РЖР „Љубија“, он – са 40 одсто акција и Анатолиј Сегал који има 60 одсто акција у тој фирми.

„Ми смо основали фирму Исраели Инвестмент Гроуп-Балкан у Бањалуци гђе 70 одсто акција има Исраели Инвестмент Гроуп – Оверсеас, 15 одсто фирма „Лави“ чији сам ја власник и директор и још 15 одсто акција има фирма „Топгреен“ у којој је Бошко шушњар директор и акционар, заједно са кћерком Ариа Ливнеа, Ариелом Ливне“, истакао је Зотов.

Према његовим ријечима фирма у Бањалуци је замишљена као „менаџмент фирма за локалне послове“.

„Фирма у Бањалуци је припремила пројекат, направили смо истраживање и све што је битно у вези са пројектом вриједним 113 милиона КМ. Ја сам директор фирме и већински акционар, Бошко Шушњар припрема неке локалне ствари, док Ариела је радила у Израелу и такође припремала ствари за све ово“, истакао је Зотов.

Када је у питању сједиште компаније Исраели Инвестмент Гроуп – Оверсеас која се налази на офф схоре острву Комонвелт Доминика, Зотов је рекао да је то првенствено због сигурности улагања, а затим и због тога што та земља важи за порески рај.

„Статистика каже да је 60 одсто свјетског бизниса у офф схоре зонама, не због пореског раја, него због сигурности улагања. Порески рај је друга ствар, али прва ствар је сигурност улагања. Ми планирамо платити порезе овђе“, истакао је Зотов.

КАПИТАЛ је већ објавио да је Исраели Инвестмент Гроуп – Оверсеас повезана са сином власника „Еко Бела“ и кћерком Ариа Ливнеа.

Капитал