Љетни бејби бум

bebe

БАЊАЛУКА │Да роде током љетних дана све више слијећу у град на Врбасу, потврђује и податак да је у данима четвртак и петак рођено 18 беба, од чега шест дјевојчица и 12 дјечака.

Лијепе вијести са Гинеколошко-акушерске клинике стизале су и ранијих дана током јула, а више их је било са двоцифреним бројем новорођенчади. За првих 15 дана јула у бањалучком породилишту рођено је 149 дјеце, а од чега је 79 дјечака и 70 дјевојчица.

У јулском бејби буму, који ће бар мало поправити не тако свијетлу демографску статистику, у неколико случајева родитељи су отишли кући богатији за чак два нова члана породице. Нада Боговац, бабица у Универзитетском клиничком центру РС, каже да осјетно посљедњих дана имају више посла, а на радост свих.

„Примијетили смо да у задњих десет до 15 дана има више порода него у претходном периоду. Драго нам је да је тако и битно је да све стижемо, а нама је свеједно да ли је ноћ или дан и које је годишње доба, само да се дјеца рађају и да све прође како треба“, рекла је ова бабица.

Додаје да нема неког посебног правила да ли је више порођаја љети или зими, те да једноставно наиђе такав период када има више порођаја као што је случај у претходним данима.

Демографи сматрају да овакве бројке из породилишта долазе у дужем периоду континуирано могло би се говорити о промјени демографске слике.

„Број рођених се креће у уобичајеним оквирима и крајњи збир ће бити у том оквиру, који је за Бањалуку око 2.000 годишње. То су лијепе вијести из породилишта, а да би се побољшао природни прираштај, потребан је дужи период са таквим вијестима из породилишта“, рекао је Стево Пашалић, демограф.

У Матичној служби рођених кажу да је крајем ове седмице рођено више беба у односу на раније, али да је у првих мјесец и по дана на почетку године рођено више беба него у посљедњих мјесец и по. Тако је у периоду од јануара до 15. фебруара рођено 430 беба, док је од 1. јуна и за пола јула рођено 296 беба.

Независне