Љубиње: Почиње градња вјештачке акумулације

ЉУБИЊЕ l Будућа вјештачка акумулација биће од огромног значаја за љубињску пољопривреду, с обзиром на то да на подручју те општине нема природних извора воде. Почетак радова озваничили су представници општине и Министарства пољопривреде, потписивањем уговора.

Акумулација ће бити изграђена на површини од око пет хектара, запремине 245.000 кубних метара и низводно од постојеће. Према пројекту, осим бране, биће изграђено хидромеханичко посторјење, девет потисних пумпи и тринаест километара цјевовода, којим би се наводњавало 280 хектара ораница.

„Ово ће народу дати могућност да се бави узгојем култура које до сада нису производили. Kада имате ово, имаћете засаде који ће се моћи радити два пута годишње“, истиче Дарко Kрунић, начелник Љубиња.

Љубињско поље, изузев малог дијела са постојеће акумулације, није могло да се наводњава. У највећем дијелу засађено је воће, док су повртарске културе готово занемариве.

На састанку са представницима Министарства пољопривреде и извођача радова, саопштено је да је финансијска конструкција затворена. Укупна вриједност пројекта је 2.642.000 KМ. Највећи дио новца обезбијеђен је кроз пројекат Владе “Развој и наводњавање у Републици Српској”.

„85 одсто средстава је из кредита Свјетске банке. Ми смо потписали уговор са Министарством пољопривреде и требало је да учествујемо са 15 одсто, али је Министарство обезбиједило 200.000 KМ“, рекао је Kрунић.

Општина је обезбиједила додатних 270.000 KМ за експропријацију. Изградња би требало да буде завршена за годину дана.

РТРС