Људи живе дуже, али су све болеснији

starci ljubac starost
ВАШИНГТОН │ Људи у свијету живе дуже, али не у здрављу него у болести, показује студија о најчешћим болестима и повредама у 188 држава.

Опште здравље посљедњих 10 година се унапредило широм свијета захваљујући великом напретку у борби са заразним болестима и маларијом и доостигнућима у борби против болести мајки и деце, пише у часопису „Лансет“ (Ланцет).

Очекивани животни вијек све је дужи, али се нису знатно продужиле године живота у здрављу, што значи да људи заправо живе дуже с хроничним болестима и инвалидностима, наводи се у анализи.

„Свијет је веома напредовао када је у питању здравље, али сада је потребно напредовати у превенцији и лијечењу главних узрока болести и инвалидности“, рекао је аутор студије Тео Вос, професор универзитета у Вашингтону.

У студији се, такође, наводи да је најкраћи очекивани животни вијек у Лесоту, само 42 године, а с друге стране је Јапан, где је очекивани животни век 83 године.

Послије Јапана, дуго и здраво се живи у Сингапуру, Андори, на Исланду и на Кипру, у Израелу, Француској, Италији, Јужној Кореји и Канади.
Агенције