ЉУДИНА ВЕЛИКОГ СРЦА

Златном медаљом за храброст за посебан допринос у спашавању људских живота и материјалних добара, те за испољену личну храброст предсједник Српске Жељка Цијановић је одликовала припаднике Министарства унутрашњих послова Републике Српске – а међу њима и нашег суграђанина  Драгана Самарџића.

Тихи херој једног, за Требиње несвакидашњег догађаја – талачке кризе, када је Мирослав Милишић као таоце држао своје двоје малољетне дјеце, био је припадник Једнице за подршку Полицијске управе Требиње Драган Самарџић.

За њега Требињци, када га описују, имају само једну ријеч – људина.

Двометраш, крупан, а спреман и обучен, кадар стићи и на страшном мјесту постојати – и данас се, након готово осам мјесеци, сјећа сваког детаља тог догађаја.

„Сјећам се да је тог 4. јуна било јако вруће и да је та ситуација трајала око пет сати. Отац је држао своје двоје малољетне дјеце и пријетио бомбом која је могла сваког часа да  експлодира – јер је била без осигурача. Покушали смо да преговарамо са тим човјеком, међутим – он је држао своју дјецу и говорио да је његова жена крива за све и да само она може то да ријеши. Када су стигли супруга и њен отац, ја сам успио да је доведем до њега и један тренутак његове непажње искористим и отргнем дијете из његових руку и одведем до првог полицајца”, каже Драган.

Он прича да је тај тренутак очеве непажње искористио супругин отац и ухватио га иза леђа за руке и оборио га на земљу.

“Друго дијете је било тешко отргнути из руку тог човјека јер је бомба била између њих и буквално заплетена у косу дјетета. Након пар тренутака, он испушта бомбу из руке, ја скачем пар корака, падам на земљу и тијелом покривам дијете. Дјед бомбу, која није експлодирала, баца у шипражје, а отац муњевито бјежи. Богу хвала, бомба није експлодирала, а њега су колеге ухватиле и привеле”.

Драган је, као млади припадник полиције у Билећи, имао сличну кризну ситуацију: од човјека, који је у припитом стању полицајцима пријетио да ће бацити бомбу у станицу, муњевито је, са колегом, одузео бомбу и ријешио случај.

“У данашње вријеме је јако тешко бити  полицајац јер увијек упадате у различите акције и потребне су хитне интервенције. За овај посао је најважније бити физички и психички спреман, а то није нимало лако. Није лако, али је увијек часно носити униформу припадника полиције РС”, каже нам Драган Самарџић, херој године у Требињу.

Самарџић је признање добио и од министра унутрашњих послова РС Драгана Лукача на пријему поводом Аранђеловдана Крсне славе Министарства унутрашњих послова РС.

Ратомир Мијановић