Ломе се копља због Закона о раду

352442_1
БАЊАЛУКА | Након што је Влада ФБиХ недавно утврдила приједлог новог Закона о раду и упутила га у парламентарну процедуру, поново се актуелизује проблем закона о раду у Републици Српској.
И док аналитичари замјерају властима што су нас довели у позицију да морамо прихватати готово све услове ММФ-а, послодавци очекују од Владе да што прије крене у процедуру доношења таквог закона и у РС.
У Савезу синдиката и даље тврде да нови Закон о раду не долази у обзир и да је постојећи добар за све.
Доношење новог Закона о раду од домаћих власти већ неколико година тражи Међународни монетарни фонд као услов за нови кредитни аранжман.
Нови закон улази на мала врата, прво у Федерацију БиХ, и то као дио реформске агенде за БиХ.
„Сила бога не моли“ – каже бањалучки економиста Дамир Миљевић.
Он је сигуран да ће овај неолиберални закон бити усвојен и у РС, јер – ако нема закона, нема ни пара.
У Савезу синдиката не вјерују да ће такав закон проћи у РС и траже досљедну примјену постојећег закона о раду, који је – како трвде – усклађен са међународним стандардима и добар и за раднике и за послодавце.
Другачија очекивања имају у Унији послодаваца Републике Српске. Сматрају да Влада треба да се уозбиљи и да ради на доношењу новог закона са социјалним партнерима који то желе.
Најкрупнија, али и најспорнија измјена у том закону односи се на ограничавање колективних уговора, који сада имају неограничен рок, на трајање до три године, а томе се противе сви синдикати радника.
Разлог је јасан – тим законом радници постају робље 21. вијека.
БН ТВ