Lome se koplja zbog Zakona o radu

352442_1
BANJALUKA | Nakon što je Vlada FBiH nedavno utvrdila prijedlog novog Zakona o radu i uputila ga u parlamentarnu proceduru, ponovo se aktuelizuje problem zakona o radu u Republici Srpskoj.
I dok analitičari zamjeraju vlastima što su nas doveli u poziciju da moramo prihvatati gotovo sve uslove MMF-a, poslodavci očekuju od Vlade da što prije krene u proceduru donošenja takvog zakona i u RS.
U Savezu sindikata i dalje tvrde da novi Zakon o radu ne dolazi u obzir i da je postojeći dobar za sve.
Donošenje novog Zakona o radu od domaćih vlasti već nekoliko godina traži Međunarodni monetarni fond kao uslov za novi kreditni aranžman.
Novi zakon ulazi na mala vrata, prvo u Federaciju BiH, i to kao dio reformske agende za BiH.
„Sila boga ne moli“ – kaže banjalučki ekonomista Damir Miljević.
On je siguran da će ovaj neoliberalni zakon biti usvojen i u RS, jer – ako nema zakona, nema ni para.
U Savezu sindikata ne vjeruju da će takav zakon proći u RS i traže dosljednu primjenu postojećeg zakona o radu, koji je – kako trvde – usklađen sa međunarodnim standardima i dobar i za radnike i za poslodavce.
Drugačija očekivanja imaju u Uniji poslodavaca Republike Srpske. Smatraju da Vlada treba da se uozbilji i da radi na donošenju novog zakona sa socijalnim partnerima koji to žele.
Najkrupnija, ali i najspornija izmjena u tom zakonu odnosi se na ograničavanje kolektivnih ugovora, koji sada imaju neograničen rok, na trajanje do tri godine, a tome se protive svi sindikati radnika.
Razlog je jasan – tim zakonom radnici postaju roblje 21. vijeka.
BN TV