Лукач у Требињу: Српска ускоро добија јединствен систем видео надзора

ТРЕБИЊЕ │ Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач посјетио је данас Градску управу у Требињу, а једна од тема разговора са градоначелником Луком Петровићем била је будући пројекат постављања надзорних камера у градовима Српске.

Министар Лукач је истакао да ће увођење новог система видео надзора значајно допринијети безбједности саобраћаја, појаснивши да су несреће са смртним исходима, усљед пребрзе вожње и алкохолисаног стања возача – и даље највећи проблем на путевима Српске.

„Преко 100 камера треба да буде уграђено на читаво подручје Републике Српске. Али камере се неће користити само за контролу брзине кретања возила, већ ће нам помоћи и за надзор свих возила, њихове  улазе и излазе из градова. Надзорне камере ће снимати 24 часа и то ће бити добра контрола свих лица која имају везе са криминалом“, објаснио је министар Лукач.

Он је рекао да је ријеч о пројекту вриједном 12 и по милиона КМ, који се реализује у приватно-јавном партнерству.

„Рачунамо да ћемо све законске процедуре провести до краја ове године и да ћемо почетком прољећа, а можда већ и у фебруару, почети са инсталирањем камера. Не могу сада да кажем када ће Требиње доћи на ред – јер то зависи од динамике утврђене пројектном документацијом. У сваком случају, главни сектор ће бити у Бања Луци и он ће све да контролише и прати“, рекао је Лукач.

Градоначелник Требиња Лука Петровић је истакао да ће овај планирани јединствени систем видео надзора помоћи у повећању нивоа безбједности на нашим улицама.

Он је додао да је на састанку, између осталог, речено да је Требиње важна безбједносна тачка у Српској, иако је најудаљенија од централе у Бања Луци.

„Овдје је потребно подићи ниво и безбједности и саобраћаја, искључиво због развоја туризма у Требињу. Нама је веома важно да се сваки туриста који дође у овај град осјећа слободно и сигурно. То ће наравно бити и начин за привлачење нових туриста у наш град, што увијек значи и нове приходе“, закључио је градоначелник Петровић.

С.П.