Мађари годишње троше око 85 милона евра на сладолед

БУДИМПЕШТА l Мађари годишње троше више од 26 милијарди форинти (84,5 милиона евра) на сладолед, показују подаци компаније Нилсен за истраживање тржишта, преноси економски дневник Вилагаздашаг.

Сходно резултатима истраживања, сладолед се нашао у 20 топ производа у Мађарској међу 90 испитаних категорија прехрамбених производа.

Упркос паду потрошње ове ледене посластице у досадашњем току 2017. године за пет процената на годишњем нивоу због хладног прољећа, мађарско тржиште сладоледа и даље је снажно, наводи се у извјештају и додаје да ће развој ситуације са прометом сладоледа током остатка године очигледно зависити од тога колико ће топло бити ово љето.

Најпопуларнији укуси сладоледа код Мађара и даље су ванила и чоколада, а на трећем мјесту је комбинација ванила-чоколада и јагода.

Према Нилсеновом истраживању, најпопуларнији су у Мађарској сладоледи у кутијама (породично паковање) различитих величина, који у укупном промету учествују са удјелом од 56 одсто.

У међувремену, порастао је и промет сладоледа на штапићу и у корнетима за један одсто од прошле године. У извјештају се прецизира, да посљедња категорија не укључује кугле сладоледа у корнету купљене у посластичарницама, које Нилсен класификује у засебну категорији заједно са сладолед тортама.

Танјуг