Мађарска граница-Ограда као за животиње

351582_1
СУБОТИЦА │ Мештани Томпе, удаљени свега 500 метара од граничног прелаза са Србијом, не подржавају одлуку мађарске владе да се улазак миграната спречи оградом.
Свакодневно сусрећу држављане Сирије, Авганистана, Пакистана и других земаља у којима мигранти остављају сву имовину и породице или заједно с најближима крећу у неку од земаља Европске уније, најчешће Немачку, Аустрију, Француску.
Томица Мерковић живи у Суботици, али има фирму у Томпи и у оба места сусреће азиланте свакодневно.
„Гледам мађарске вести. Најавили су да ће ограда бити десет метара у Мађарској. Када мигранти буду дошли до ње, већ ће бити у тој држави, што значи да ће Мађари морати да их приме. Многи овде не подржавају подизање ограде и ја не видим смисао тога, јер да желим да пређем границу као они, већ бих се снашао, исекао бих жицу или бих ископао песак. Кажу да ограда од жице неће бити четири, већ три метра и остаје нејасно због чега некима помажу, испраћају их на воз, носе им воду, а друге враћају. Мигранте у Томпи виђамо свакодневно и никада нису правили проблеме, прођу и нестану у шумарцима“ – каже Томица Мерковић.
Ни Мађари у Томпи не разумеју политику своје државе, осуђују одлуку која неће решити проблем, већ, како кажу, изазвати нове.
„Како је неко замислио да жицом реши проблем? Све ово сигурно има дубљу политичку позадину него што ми можемо разумети. Против ограде сам јер је то само велики трошак за државу, али би свакако требало проверити људе који долазе. И ја када путујем, морам проћи контролу на границама, и зато би и Србија и Мађарска требало да омогуће нормалан пролаз свим мигрантима уз обавезну контролу. Волео бих да могу да помогнем мигрантима, али и ја сам само радник који скромно живи. Жао ми је што понижавају несрећне људе, оградиће им пролаз као да су животиње“ – каже Тибор Урои.
Када буде постављена ограда, у Томпи претпостављају да ће бити повређивања, па чак и несрећних случајева.
„Жао ми је миграната, али ми није свеједно када увече изађем у двориште и видим како прескачу моју ограду. Никада нису били непријатни, напротив, извињавају ми се што су ме уплашили. Плаши ме једино што увек постоји могућност да међу њима има и убица и разних криминалаца, али сам убеђена да жица на граници није решење, већ може изазвати несреће и трагедију“ – закључује Јожефне Келеме.
Блиц