Мађарска војска почела да гради антиимигрантски зид

2
БУДИМПЕШТА │ Мађарска војска почела је данас да гради ограду на граници те земље са Србијом, како би зауставила прилив илегалних миграната без преседана, јавила је мађарска агенција МТИ.

Радови на изградњи зида почели су јутрос на ободима града Морахалом, гдје је булдожер припремао земљиште за градњу.

Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто рекао је раније да је Министарству унутрашњих послова наложено да се припреми за изградњу ограде високе четири метра у дужини од 175 километара на дијелу границе са Србијом, а која ће бити подигнута у осам до 10 области које су, како је навео, најизложеније притиску имиграната.

Парламент је 6. јула одобрио Мађарској да искористи 10 метара простора у оквиру спољних граница Шенген зоне ЕУ како би обезбиједила брзу изградњу пограничног зида, подсјећа МТИ.
Влада је саопштила да ће за изградњу ограде издвојити скоро 21 милион евра.

Од почетка године је у Мађарску већ ушло око 80.000 миграната и избеглица, а тренутно око 80 одсто њих потичу из земаља које су на удару ратних дејстава као што су Сирија, Ирак и Авганистан, наводи АП.

Већина их тражи азил, али брзо, и прије него што им захтјеви буду размотрени, одлазе у друге, имућније земље Европске уније попут Њемачке и Шведске, закључује америчка агенција.
Агенције