Мадуро шаље војску у немирну област Тачира

КАРАКАС │ Предсједник Венецуеле Николас Мадуро наложио слање 2.600 војника у савезну државу Тачира на западу земље послије пљачки и напада.

Министар одбране Венецуеле Владимир Падрино Лопез рекао је да је на предсједников захтјев наредио покрет 2.000 војника и 600 припадника специјалних јединица и додао да неће дозволити да земља потоне у хаос.

Трупе су већ почеле да пристижу у немирну област, преносе агенције.

У ноћи између уторка и среде у Тачири је опљачкано десетине радњи а две полицијске станице су запаљене. Мадуро је јуче оптужио „паравојне формације“ да су желеле да нападну војску у граду Грита.

Савет безбедности УН јуче је на захтев САД први пут расправљао о ситуацији у Венецуели, а амбасадорка Ники Хејли упозорила је на опасност да се криза развије у већи сукоб попут оних у Сирији или Јужном Судану. Венецуелански амбасадор Рафаел Рамирез је седницу назвао „мешањем САД у унутрашња питања Венезуеле“.

Раније је Мадуро поново продужио ванредно стање које је на снази од јануара прошле године и које му дозвољава ограничавање уставних слобода и предузимање специјалних мера за „социјални, економски, политички и правни ред“.

Од почетка априла у Венецуели трају протести против Мадурове владе током којих је до сада погинуло 43 људи а за које власти тврде да су покушај државног удара организован у Вашингтону.

РТРС