Маја Ратковић Скулић: Раме уз раме са мушким колегама таксистима

ТРЕБИЊЕ I У Требињу често још увијек можемо чути мушке коментаре „Јој, жена за воланом, ко јој даде дозволу?“. Иако живимо у модерном времену и добро се боримо за потпуну равноправност, ово је реченица која је још увијек актуелна, упркос статистици која говори да су жене одговорнији и опрезнији возачи, јер је број саобраћајних незгода у којима учествују – далеко мањи. А када за волан такси возила сједне жена, изненађење је сигурно још веће.

Двадесетједногодишња Маја Ратковић Скулић је тренутно једина жена таксисткињау нашем граду. Сви они који су позивали новосоновани „Ало такси“ на 1526 могли су да упознају ову младу Требињку. Изненађења је било али непријатних искустава није.

„Било је оних који су ме чудно посматрали, али било је и оних који нису реаговали јер су жене таксисткиње гледали и у Подгорици, Београду и другим градовима. Има и даље оних којима је чудно уопште видјети жену за воланом, а камоли у такси возилу. Али полако се привикавају. Нисам ниједном доживјела да је неко позвао наш такси а да, када је мене видио, тражио да му се обезбједи мушки возач. Туристи се заиста одушевљавају када у таксију затекну жену за воланом“, прича Маја за Радио Требиње.

Ово је њен први посао и како истиче за њу је природно било да се запосли као професионални возач, јер њен отац и стриц су познати аутомеханичари у Требињу а и сама је завршила саобраћајну школу.

„Цијели живот су само аутомобили око мене. Рођена сам у тој средини. Заиста то волим да радим и не бих вољела да се било којим другим послом бавим. Моје колеге су ми заиста пружиле подршку, излазе ми у сусрет шта год ми затреба,“ прича Маја и додаје да јој значе њихови савјети: ‘Немој возити брзо, ако негдје не можеш стићи, слободно нас зови, увијек ће неко у помоћ доћи.’

Иако је професионални возач, Маја се ипак одлучила на то да ради само у Требињу и околини. На дуже релације, не иде.

„Има довољно посла овдје, лијепо ми је и за сада не желим путовати даље. Желим да се људи навикну овдје на мене и да схвате да и жена за воланом може бити једнако добра као и мушкарац“, закључује Ратковић Скулић.

Сви они који позову 1526 имају могућност да у бијелој „шкоди“ новоснованог такси превоза по њих дође Маја.

С.П.