Maja Ratković Skulić: Rame uz rame sa muškim kolegama taksistima

TREBINJE I U Trebinju često još uvijek možemo čuti muške komentare „Joj, žena za volanom, ko joj dade dozvolu?“. Iako živimo u modernom vremenu i dobro se borimo za potpunu ravnopravnost, ovo je rečenica koja je još uvijek aktuelna, uprkos statistici koja govori da su žene odgovorniji i oprezniji vozači, jer je broj saobraćajnih nezgoda u kojima učestvuju – daleko manji. A kada za volan taksi vozila sjedne žena, iznenađenje je sigurno još veće.

Dvadesetjednogodišnja Maja Ratković Skulić je trenutno jedina žena taksistkinjau našem gradu. Svi oni koji su pozivali novosonovani „Alo taksi“ na 1526 mogli su da upoznaju ovu mladu Trebinjku. Iznenađenja je bilo ali neprijatnih iskustava nije.

„Bilo je onih koji su me čudno posmatrali, ali bilo je i onih koji nisu reagovali jer su žene taksistkinje gledali i u Podgorici, Beogradu i drugim gradovima. Ima i dalje onih kojima je čudno uopšte vidjeti ženu za volanom, a kamoli u taksi vozilu. Ali polako se privikavaju. Nisam nijednom doživjela da je neko pozvao naš taksi a da, kada je mene vidio, tražio da mu se obezbjedi muški vozač. Turisti se zaista oduševljavaju kada u taksiju zateknu ženu za volanom“, priča Maja za Radio Trebinje.

Ovo je njen prvi posao i kako ističe za nju je prirodno bilo da se zaposli kao profesionalni vozač, jer njen otac i stric su poznati automehaničari u Trebinju a i sama je završila saobraćajnu školu.

„Cijeli život su samo automobili oko mene. Rođena sam u toj sredini. Zaista to volim da radim i ne bih voljela da se bilo kojim drugim poslom bavim. Moje kolege su mi zaista pružile podršku, izlaze mi u susret šta god mi zatreba,“ priča Maja i dodaje da joj znače njihovi savjeti: ‘Nemoj voziti brzo, ako negdje ne možeš stići, slobodno nas zovi, uvijek će neko u pomoć doći.’

Iako je profesionalni vozač, Maja se ipak odlučila na to da radi samo u Trebinju i okolini. Na duže relacije, ne ide.

„Ima dovoljno posla ovdje, lijepo mi je i za sada ne želim putovati dalje. Želim da se ljudi naviknu ovdje na mene i da shvate da i žena za volanom može biti jednako dobra kao i muškarac“, zaključuje Ratković Skulić.

Svi oni koji pozovu 1526 imaju mogućnost da u bijeloj „škodi“ novosnovanog taksi prevoza po njih dođe Maja.

S.P.