Мајкама троје дјеце доживотна накнада

367696_1
ПОДГОРИЦА │ Жена која испуњава услов да би остварила накнаду мора да се одлучи између накнаде и плате, односно накнаде и пензије. То значи да се не може примати и плата и накнада, односно пензија и накнада.

Запослене мајке са троје и више дјеце, које имају 25 односно 15 година радног стажа примаће од 2016. године доживотну мјесечну накнаду.

За исплату накнада биће потребно око 12 милиона евра годишње.

Такође, то право могу да остваре и незапослене жене са троје и више дјеце које имају 15 година кумулативног радног стажа, али и родитељи и његоватељи лица са посебним потребама.

Жена која испуњава услов да би остварила накнаду мора да се одлучи између накнаде и плате, односно накнаде и пензије. То значи да се не може примати и плата и накнада, односно пензија и накнада.

Истим законом прописано је да један од родитеља-његоватеља који његује и брине о лицу које је корисник личне инвалиднине, независно од радног и пензијског статуса, има право на новчану накнаду.

„Висина накнаде родитељу-његоватељу лица које је корисник личне инвалиднине износи 193 евра мјесечно. Родитељу-његоватељу који његује и брине о двоје или више дјеце са сметњама у развоју од којих је најмање једно лице корисник личне инвалиднине или туђе његе и помоћи другог лица, независно од радног и пензијског статуса родитеља његоватеља, припада накнада од 193 еура мјесечно, за свако лице појединачно. Право на накнаду родитељу-његоватељу престаје трајним смјештајем лица – корисника инвалиднине у јавну установу – пише у закону.

За овај Закон је гласало 35 посланика опозиције, а подржали су га и три посланика Бошњачке партије, Изет Бралић и Џавид Шабовић из СДП-а, као и посланик Либералне партије Андрија Поповић.

Посланици ДПС-а, који су допуне Закона означили као дискриминаторске, су у скупштинској сали остали у мањини.

Посланик СНП-а, који је предложио усвојене допуне, Александар Дамјановић је казао да је задовољан што је Скупштина подржала Закон, истакавши да захваљује посланицима и Унији слободних синдиката на подршци.

Дамјановић је нагласио да усвојене допуне треба да буду мали допринос ка стварању државе социјалне правде, која не треба да постоји само на папиру.

Запослене мајке са троје и више дјеце, а имају 25 или 15 година радног стажа, примаће доживотну мјесечну накнаду у износу од 70 одсто просјечне нето зараде у Црној Гори, остварене у години која претходи оној када је остварено то право.

С друге стране, жене које имају 15 година кумулативног радног стажа и троје и више дјеце примаће накнаду од 40 одсто просјечне нето зараде.

Предложене допуне у априлу ове године нијесу усвојене у Скупшини, када у сали у вријеме изјашњавања није било седам опозиционих посланика, након чега је Дамјановић поново поднио Предлог.

Влада Црне Горе у марту је одбила Предлог закона уз објашњење да је дискриминаторски у односу на жене са мање година радног стажа или које нијесу у радном односу, као и да радни однос не може бити основ за остваривање права на социјалну заштиту, које се остварује по социјално заштнитним критеријумима.

Скупштински Законодавни одбор раније је оцијенио да су допуне Закона у складу са Уставом, а Предлог је подржао и Одбор за здравство, рад и социјално старање.

Вијести.ме