Мајкић за дан пензије зарадила 28.000 КМ!

SONY DSC

САРАЈЕВО │ Посланик СНСД-а у Парламенту БиХ Душанка Мајкић одлучила је крајем маја отићи у пензију, али само дан касније поново је засновала радни однос. Слободна Босна истражила је шта се крије у позадини једнодневног одласка у пензију Мајкићеве.

Негдје крајем протекле године, објављен је податак да је у цијелом Парлементу током протекле године највише зарађивала посланик СНСД-а Душанка Мајкић, иначе позната по жестоким критикама нерада и јавашлука у државним институцијама БиХ. Мајкићева је током протекле године, у просјеку, сваког мјесеца примала око 7.300 КМ, односно девет просјечних плата у држави, или приближно 25 просјечних пензија у БиХ!

Али, то је оно што је мање-више познато свима, будући да су медији протеклих година исцрпно извјештавали и упозоравали на небројене привилегије бх. парламентараца. Но, постоји и још један “сет привилегија” бх. парламентараца о којима јавност мање зна будући да их користи тек мала група посланика која током трајања мандата стекне услове за одлазак у редовну пензију.

Парламентарци су и о томе водили рачуна, па су у Закону о платама и накнадама у институцијама БиХ прецизирали да се посланицима који стекну услове за одлазак у пензију на име отпремнине исплати једнократна “помоћ” у износу од шест њихових плата!

ПЕНЗИЈА НА ЈЕДАН ДАН

Тако је Душанки Мајкић 25. маја ове године издато рјешење о “престанку статуса стално запосленог посланика због одласка у пензију по сили закона”. Другим рјешењем истог дана, додијељена јој је једнократна “помоћ” у износу од око 28.000 КМ, што одговара износу њених шест плата у тој години.

Но, само два дана касније, дакле 27. маја ове године, Душанка Мајкић је добила још једно рјешење – овога пута о “стицању статуса стално запосленог посланика”, што ће рећи да је у пензији провела свега два дана, таман толико да стекне формалне услове за исплату отпремнине у износу од око 28.000 КМ. Новим рјешењем од 27. маја, Душанки Мајкић је утврђен коефицијент плате у висини 8,50 са додатком 0,50 одсто на основну плату за сваку годину радног стажа. У том тренутку, Мајкићева је имала равно 40 година и један дан радног стажа!

Цијели маневар с одласком у пензију био је срачунат с јасним циљем да наплати отпремнину у износу од 28.000 КМ, јер је Мајкићева шест мјесеци прије једнодневног одласка у пензију обновила мандат на парламентарним изборима и стекла формалне услове за статус професионалног посланика, са свим привилегијама које тај статус носи.

Баш на примјеру СНСД-оовог посланика Даушанке Мајкић може се показати и доказати колико је уносан професионални посланички ангажаман.

Мајкићева је у професионалној политици десет посљедњих година, а за то вријеме уштедјела је скоро десет пута више новца него за претходних 30 година рада у различитим привредним организацијама.

Наиме, 2006. године, када је први пут освојила посланички мандат, Душанка Мајкић је у имовинском картону пријавила стан вриједан 90.000 КМ и уштеђевину у износу од 20.000 КМ. Осам година касније, на изборима 2014. године, уз стан и аутомобиле, пријавила је штедни допозит у износу од 186.846 КМ! Мајкићева је дакле за осам година колико је професионални посланик успјела уштедјети 166.000 КМ, односно у просјеку 20.000 КМ сваке године, што и није претјерано велики износ ако се има у виду чињеница да је у просјеку годишње зарађивала око 80.000 КМ.
Слободна Босна